20.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ «ΕΦΕΔΡΕΙΑ». Παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο

Πρόσφατα

“Δεν μπορεί να επιβαρύνουν την κοινωνία οι πλεονάζοντες υπάλληλοι”, δηλώνει ο Δ. Ρέππας, προαναγγέλλοντας πολυετή αναμονή χωρίς αμοιβή στους πίνακες “εφέδρων”.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απολύσεων μέσω… εφεδρείας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο “Ράδιο 9”, ενώ επιβεβαίωσε την επέκταση των αρχών του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι τίθεται θέμα πλεονάζοντος προσωπικού σε φορείς του δημοσίου που καταργούνται και συγχωνεύονται. “Το πλεονάζον προσωπικό δεν μπορεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο χωρίς να είναι χρήσιμο για κάποιο έργο”, επισήμανε ο κ. Ρέππας. Επανέλαβε την πρόβλεψη που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την εργασιακή εφεδρεία σύμφωνα με την οποία οι “πλεονάζοντες” υπάλληλοι που θα προκύψουν από τους φορείς υποδοχής, θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ έπειτα από μοριοδότηση. Θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 60% του βασικού μισθού και θα μπορούν σε ποσοστό 10% να μεταταγούν σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, 30% σε θέσεις συμβασιούχων και κατά προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Για όσους ξεπεράσουν το ένα έτος παραμονής στους πίνακες κατάταξης, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτούς εσαεί, αναμένοντας τη μετάταξή τους ή διεκδικώντας θέσεις συμβασιούχων, χωρίς όμως να λαμβάνουν αποζημίωση.

 

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να θέσει σε καθεστώς “αναμονής” εργασίας -δηλαδή ουσιαστικά απόλυσης- χιλιάδες εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στους πίνακες χωρίς αποζημίωση και χωρίς εργασία, εξαρτάται από τους ρυθμούς με τους οποίους η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση και στη συγχώνευση οργανισμών. Ο περιορισμός των προσλήψεων σύμφωνα με την αναλογία “ένας προς δέκα” για το 2011 και “ένας προς πέντε” για τα έτη 2012-2015, δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο στη μετάταξη πλεονάζοντος προσωπικού σε μόνιμες θέσεις, αφού το ποσοστό του 10% υπολογίζεται στον αριθμό των προσλήψεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η τρόικα δεν ζητά απολύσεις αλλά μείωση του μισθολογικού κόστους. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε δύσκολη άσκηση αλλά δίκαιη ως επιλογή την προσαρμογή των αμοιβών στις ΔΕΚΟ με αυτές του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, για όσους προσφέρουν το ίδιο έργο ή έχουν τα ίδια προσόντα.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ

Αναζητείται φόρμουλα παράκαμψης

Νομικά προβλήματα ανέφερε ο κ. Ρέππας ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια εξομοίωσης των μισθών των ΔΕΚΟ με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως όσον αφορά την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημείωσε όμως ότι δεν είναι ανυπέρβλητα και ότι τελικώς θα επιτευχθεί αρμονία στις αποδοχές των δύο κατηγοριών υπαλλήλων. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υπάρχει το στοιχείο της δικαιοσύνης όσον αφορά τις αποδοχές εργαζομένων για ίση εργασία και ίδια προσόντα”, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Ρέππας ανέφερε τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το νέο μισθολόγιο, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά ζητήματα τα χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το θέμα του βαθμολογίου αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αναδημοσίευση απο το ΕΘΝΟΣ, 2-9-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις