23.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Κίτρινη κάρτα και απειλή για νέα μέτρα

Πρόσφατα

Εκτός στόχου το έλλειμμα διαπιστώνει η τρόικα, όχι μόνο λόγω ύφεσης αλλά και γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα όπως έπρεπε. Λείπουν 1,2 δισ. ευρώ.

Κίτρινη κάρτα βγάζει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς διαπιστώνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 θα ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τον στόχο, όχι μόνο εξαιτίας της ύφεσης αλλά και επειδή δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Για τον λόγο αυτό, η τρόικα θεωρεί ότι ίσως χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, αν δεν «διορθωθεί» άμεσα το πρόβλημα με την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της τρόικας διαμήνυσε την εκτίμησή της για έλλειμμα 8,6% – 8,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 7,6%, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο. Τα στελέχη της αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν την αναθεώρηση του στόχου μόνο στον βαθμό που αυτή οφείλεται στην ύφεση, δηλαδή κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Κατά το λοιπό μέρος, όμως, ζητούν να διορθωθεί με πρόσθετα μέτρα ή με επιτάχυνση των υφισταμένων. Χαρακτηριστικά, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα έδωσε έμφαση στην καθυστέρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία αποδίδουν μεγάλο μέρος της αναμενόμενης υστέρησης εσόδων. Εφόσον αυτό διορθωθεί, ίσως να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ή να χρειαστούν λιγότερα, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Πάντως, η έμφαση δίνεται στον τομέα των δαπανών και της είσπραξης εσόδων που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.Η κίτρινη κάρτα των τροϊκανών αφορούσε επίσης την καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων. Μεταξύ των άλλων, τόνισαν τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων για φορολογικές αποφάσεις. Οπως επισήμαναν, οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται, αλλά το ζήτημα είναι αν εφαρμόζονται.

Το θέμα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα της η Ευρώπη προκειμένου να προωθήσει, από την πλευρά της, την οριστική υιοθέτηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε χθες ότι «είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις».

ΣΤΗ ΝΔ.Την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που περνούν μέσα από αυξήσεις φόρων ή μειώσεις μισθών και συντάξεων εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, Κατά τη διεξοδική συζήτηση, όπως τη χαρακτήριζαν από το γαλάζιο επιτελείο, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά απέφυγαν αυτή τη φορά κάθε αναφορά που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πίεση στη ΝΔ για συναινετικές λύσεις στο πεδίο της οικονομίας.

Μέσα από διευκρινιστικές ερωτήσεις για το γαλάζιο πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στο Ζάππειο, οι τροϊκανοί εμφανίστηκαν να δίνουν έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό σύστημα, ενώ εξακολουθούν να θεωρούν ανεδαφικές τις προτάσεις για μείωση έμμεσων και άμεσων φόρων χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή ένα νέο φορολογικό σχέδιο.

«Δεν αρκεί το Μεσοπρόθεσμο», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Ανησυχίες για την πρόοδο που σημειώνεται στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, ωστόσο, διατυπώνονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο από το νεοσύστατο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, το οποίο ενημερώνει τους βουλευτές για την πορεία του προϋπολογισμού, με επικεφαλής την οικονομολόγο Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια.

Σε σχετική έκθεση που δόθηκε χθες σε βουλευτές, η κ. Μπαλφούσια και η ομάδα της υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα περιοριστούν μεν, αλλά δεν θα εξαλειφθούν οι αποκλίσεις από τον στόχο του ελλείμματος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι αν οι υπερβάσεις στο έλλειμμα που σημειώθηκαν το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, τότε καθίσταται αδύνατη η σταθεροποίηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2012.

Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου, αναφέρει η έκθεση του Γραφείου.

«Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου». Μάλιστα, η έκθεση φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι μετά τις νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης, «θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012 (σ.σ. όπως εκτιμούσε το ΔΝΤ), ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ, 1-9-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις