26.8 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ερχονται, ζητούν γη και ύδωρ οι Γερμανοί για επενδύσεις

Πρόσφατα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Επέλαση γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα για επενδύσεις υπό καθεστώς «ειδικών επενδυτικών ζωνών» τάζουν οι Γερμανοί, που εμφανίζονται σαν σωτήρες της οικονομίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπου όλα δείχνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

«Η Γερμανία έχει ξεκινήσει επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά από την Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφεν Καπφέρερ, μέσα στο βαρύ πολιτικό και οικονομικό κλίμα που πυροδοτούν το θέμα των εγγυήσεων που εγείρουν χώρες μέλη της Ε.Ε., η ένσταση της Βραζιλίας για συμμετοχή του ΔΝΤ σε δεύτερο δάνειο, η ασφυξία στο μέτωπο της ρευστότητας αλλά και οι προθέσεις της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου».

Από τις πολύωρες συναντήσεις που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τους κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης (Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης και Παπακωνσταντίνου) έγινε ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θέτει συγκεκριμένους όρους για να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας με αιχμή τον τομέα της ενέργειας και των στρατηγικών υποδομών, καθώς και τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη διαχείριση αποβλήτων.

Εγινε επίσης σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και, σε συνδυασμό με τις τιμές εκποίησης των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας, να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την «ασφαλή» απόβαση γερμανικών κεφαλαίων, με όρους και κανόνες που θα είναι ευνοϊκότεροι από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανταπόκριση δε που βρίσκουν οι προτάσεις τους από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να αναδείξει τη Γερμανία σε προνομιακό στρατηγικό εταίρο, με άξονα κυρίως τον ενεργειακό τομέα και τις στρατηγικές υποδομές.

Χαμηλότερη φορολογία

Στην κορυφή της ατζέντας αναδεικνύονται το θέμα δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών» με χαμηλότερη φορολογία και φτηνότερα εργατικά χέρια (κατά παρέκκλιση των νόμων περί ανταγωνισμού που ισχύουν για τις χώρες της Ε.Ε.), η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των γερμανικών επενδύσεων κυρίως από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.), αλλά και μεσολάβηση τράπεζας-εγγυητή των κεφαλαίων που θα επενδύσουν στο μέλλον γερμανικές επιχειρήσεις. Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», ο Γερμανός υφυπουργός επέμεινε και χθες να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ώστε να επιτύχει την «εξαίρεσή της» από τους κοινοτικούς περιορισμούς, προβάλλοντας την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε περίπου έναν μήνα (5-6 Οκτωβρίου), θα βρεθεί στην Ελλάδα ο «διαχειριστής» του γερμανικού σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 100 επιχειρηματίες, με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις στα μπαγκάζια τους.

Η πρόταση για τη δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών» -ειδικών δηλαδή, περιοχών, όπου κυρίως ξένες επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν διαφορετικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς και υψηλά επενδυτικά κίνητρα από τις υπόλοιπες εντός της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης- φαίνεται πως είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν είναι τυχαίο πως έπεσε για δεύτερη φορά χθες στο τραπέζι, διά στόματος του Στέφεν Καπφέρερ.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι «μέσω αυτών των οικονομικών ζωνών, υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Οι λεπτομέρειες με την Ε.Ε.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι με περιορισμένες χρονικά ρυθμίσεις, μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα, ως προς την ενίσχυση των επενδύσεων». Ο ίδιος, πάντως, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών και παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τέτοιες ζώνες, που προβλέπουν σημαντικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα αλλά ενδεχομένως και διαφορετικούς όρους εργασίας (χαμηλότεροι μισθοί, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «εισαγωγή» εργαζομένων κ.ά.), δεν προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού των κρατών-μελών.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γερμανικό ενδιαφέρον για κοινές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, που παρουσίασε αναλυτική πρόταση, επιβεβαίωσαν ότι το κέντρο βάρους των συζητήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, όπως είπε, θα αφορά εξαγωγές ηλιακού ρεύματος όχι μόνο προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, για να καλύψουν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους ανάγκες σε ΑΠΕ.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το πρόβλημα της αδειοδότησης και της χωροθέτησης των μονάδων να αντιμετωπιστεί με τον καθορισμό ειδικών επενδυτικών ζωνών, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα (προσφυγές, καθυστερήσεις στις άδειες κ.ά.) που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26-8-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις