21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δημόσιο: Ψαλίδι σε επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας. Πόσα χάνουν

Πρόσφατα

Η εγκύκλιος, που απεστάλη προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, προβλέπει ότι από 1ης Ιουλίου 2011 μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών για όλους τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Την περικοπή επιδομάτων που απορρέουν από τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων (χρονοεπίδομα), τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του παγώματος των ωριμάνσεων, προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, την οποία απέστειλε σε όλες τις διευθύνσεις διοικητικού των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Η εγκύκλιος, που απεστάλη προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, προβλέπει ότι από 1ης Ιουλίου 2011 μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών για όλους τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Ηδη με το Μνημόνιο είχαν περικοπεί οι υπερωρίες από 60 ώρες σε 40 μηνιαίως, ενώ με το Μεσοπρόθεσμο το ανώτατο όριο θα είναι οι 20 ώρες. Η εφαρμογή της διάταξης είναι καθολική και αφορά ακόμα και τους υπαλλήλους των υπουργικών γραφείων.

Παράλληλα, η εγκύκλιος αναφέρει ρητώς ότι αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση ή μισθολογική προαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων.

Από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και αν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο. Από το πάγωμα των ωριμάνσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20-41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280-481 ευρώ ετησίως.

Από την 1η Ιουλίου θα περικοπεί η προβλεπόμενη αύξηση του 4% επί του χρονοεπιδόματος που λάμβαναν οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι ιατροδικαστές, τα μέλη των ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι καθηγητές ΕΣΔΥ, οι γιατροί ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το διδακτικό προσωπικό των Εκκλησιαστικών Σχολών και τα μέλη ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων. Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται στο 4% του εισαγωγικού μισθού για όλα τα ειδικά μισθολόγια και αυξάνεται ανά διετία κατά 4%, ενώ μπορεί να φτάσει το 60% του μισθού έπειτα από 14 διετίες. Για παράδειγμα, ένας ειρηνοδίκης έχει εισαγωγικό βασικό μισθό 1.488 ευρώ. Μετά τον πρώτο χρόνο θα μπορούσε να λάβει το χρονοεπίδομα (4% επί του βασικού μισθού, δηλαδή 60 ευρώ) και να αμείβεται με 1.540 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη όλοι οι συνάδελφοί του που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια δεν θα λάβουν την αύξηση του 4% ενώ έχουν συμπληρώσει τη διετία.

Περικόπτονται όλες οι αυξήσεις που προβλέπονταν για τα ειδικά μισθολόγια και αφορούν τη μισθολογική τους προαγωγή (ωρίμανση) και όχι τη βαθμολογική τους εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα «παγώσουν» οι μισθοί με τη μη καταβολή των ωριμάνσεων για τους δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς ΕΣΥ, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και τους Επαγγελματίες Οπλίτες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις