27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Νομοσχέδιο-βόμβα για το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Πρόσφατα

Χωρίς συγγράμματα ενδέχεται να μείνουν από φέτος οι φοιτητές, ενώ όσοι υπερβαίνουν τα έτη σπουδών προσαυξημένα κατά τέσσερα εξάμηνα θα διαγράφονται αυτοδικαίως. Είναι τα νέα στοιχεία που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μετάλλαξη του Πανεπιστημίου που κατέθεσε χθες, αργά το βράδυ, στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι “ακούει” τις θέσεις έστω και των φίλιων δυνάμεων και είναι ανοικτή στον διάλογο μαζί τους, το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από 81 άρθρα και φέρει τον τίτλο “δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων”, αποτελεί βόμβα για τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Μάλιστα, σε ορισμένες ρυθμίσεις, είναι ακόμη πιο “προωθημένο” και από το προσχέδιο που προκάλεσε την οργή έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Αυγούστου προκειμένου η πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως οι φοιτητές να βρεθούν προ τετελεσμένων. Μ’ αυτές τις κουτοπονηριές, αλλά και τις κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αποφύγει τον πόλεμο που είναι βέβαιο πως θα ξεσπάσει με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, με μπροστάρηδες αυτή τη φορά τους φοιτητές. Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, οι οποίοι με το παρόν νομοσχέδιο παύονται, σε απόλυτη σύμπνοια με τις Συγκλήτους των ιδρυμάτων τους, συναντώνται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις.

Συγγράμματα με δαπάνη από την οικογένεια…

Το νομοσχέδιο της Ά. Διαμαντοπούλου περιέχει σειρά ρυθμίσεων που δεν καταλύουν μόνο το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά στρέφονται ευθέως κατά των φοιτητών μετατρέποντας τα ιδρύματα σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια. Η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων ενδέχεται να καταργηθεί από φέτος και όχι από το 2014, όπως προέβλεπε το προσχέδιο. Σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 1: “με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διάθεση στους φοιτητές των ηλεκτρονικών σημειώσεων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και την καταβολή αμοιβής στους συγγραφείς τους”.

Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αναγράφεται: “Για κάθε διδακτικό σύγγραμμα παραχωρείται από το Δημόσιο στη βιβλιοθήκη του οικείου ιδρύματος ανάλογος αριθμός αντιτύπων. Οι βιβλιοθήκες των ΑΕΙ υποχρεούνται σε μακροχρόνιο δανεισμό έντυπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία υπολογίζεται ο αριθμός και η διαδικασία παραχώρησης των ανωτέρων αντιτύπων, η διαδικασία δανεισμού συγγραμμάτων στους φοιτητές και κάθε σχετικό θέμα”. Μετά απ’ αυτά, πώς μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν καταργείται η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων;

Επιπλέον, με βάση τα παραπάνω, είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας να αποφασίσουν το αν ο… δανεισμός θα ξεκινήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ τίποτα δεν τους δεσμεύει για τον αριθμό των αντιτύπων ο οποίος θα σταλεί στις βιβλιοθήκες. Αυτό σημαίνει ότι, από του χρόνου, το κόστος αγοράς των συγγραμμάτων θα βαραίνει την πολύπαθη ελληνική οικογένεια.

Ως έχουν μένουν οι διατάξεις για τις άλλες παροχές στους φοιτητές, οι οποίες τίθενται στη διακριτική ευχέρεια των συμβουλίων διοίκησης.

Μαζικές εκκαθαρίσεις φοιτητών

Υπό διωγμό τίθενται οι φοιτητές που υπερβαίνουν “την περίοδο κανονικής φοίτησης”. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου “μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη κάθε ιδρύματος εκδίδεται με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση του συμβουλίου διοίκησης. Δηλαδή, αποτελεί σομπρέρο για το κάθε ίδρυμα. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας θα καταρτίσει πρότυπο Οργανισμό ο οποίος θα αποτελέσει… τυφλοσούρτη για όλα τα ιδρύματα.

Δεδομένου ότι η εντολή των δανειστών μας είναι τα πανεπιστήμια να απελευθερωθούν από το βάρος των συμβατικών φοιτητών που φοιτούν δωρεάν και να ανοίξουν σε νέες κατηγορίες, που θα πληρώνουν δίδακτρα για τη φοίτησή τους, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή χρηματικής εισφοράς για την κατηγορία των φοιτητών οι οποίοι δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Το άνοιγμα του Πανεπιστημίου σε “πελάτες-φοιτητές” προβλέπεται και σε άλλες ρυθμίσεις. Πρώτον, με τα προγράμματα διά βίου μάθησης. Δεύτερον με τα μονοετή ή διετή πτυχία τα οποία θα λειτουργούν μέσα στον πρώτο, τριετή κύκλο σπουδών. Τρίτον, μέσω της δεξαμενής των κολεγίων. Στο άρθρο 5 προβλέπει ότι στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος θα καθορίζονται “η δυνατότητα, οι όροι και η διαδικασία κατάταξης αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε προγράμματα σπουδών του ιδρύματος, και, προκειμένου για την κατάταξη πτυχιούχων ΑΕΙ, και για την αναγνώριση πιστωτικών μονάδων”.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης των πανεπιστημίων από τους φοιτητές που ήδη έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο σπουδών θα γίνει ως εξής: Από το 2014 χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι στο τέλος του 2012 “συμπληρώνουν φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων απ’ όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα. Από το 2015 χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του 2012 “φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα”. Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του 2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης απ’ αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων απ’ όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Τα παραπάνω ισχύουν εκτός και αν ο Οργανισμός του κάθε ιδρύματος προβλέπει κάτι διαφορετικό, π.χ. δίδακτρα.

Εννοείται ότι παραμένει η ρύθμιση διαγραφής φοιτητών που δεν έχουν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Από πιστοποίηση όλα τα συγγράμματα

Σε ό,τι αφορά τη φοίτηση. Μπορεί, για λόγους λειτουργικούς, η εισαγωγή των φοιτητών να γίνεται σε Τμήμα και όχι στη Σχολή, αλλά οι φοιτητές μπορεί να εισαχθούν σε άλλο πρόγραμμα σπουδών και σε άλλο να βρεθούν καθώς προβλέπεται η εφαρμογή ενός γενικευμένου Καλλικράτη, συγχωνεύσεων και καταργήσεων και η πιστοποίηση όλων των προγραμμάτων σπουδών. Τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιηθούν είτε από τη διορισμένη και πανίσχυρη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας είτε από ξένες αρχές πιστοποίησης που θα ορίζονται από αυτήν.

Στη Σύγκλητο το… τελετουργικό

Για άσυλα, ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες ούτε λόγος να γίνεται. Μάλιστα, το κάθε ίδρυμα μέσα από τον Οργανισμό του μπορεί να αποφασίζει ακόμη και την είσοδο των φοιτητών με κάρτες ή και ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους ή ό,τι άλλες διαδικασίες θεωρηθούν απαραίτητες “για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύματος”. Τα πανίσχυρα Συμβούλια και ο εκλεκτός τους πρύτανης ορίζονται ως θεματοφύλακες. Η Σύγκλητος παραμένει γνωμοδοτικό όργανο. Η σύμφωνη γνώμη της απαιτείται μόνο για τον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος που απλώς υπακούει και εξειδικεύει τα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό. Για παράδειγμα, η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου απαιτείται για οριστεί το τελετουργικό και η εθιμοτυπία των δημοσίων σχέσεων. Τέτοιο αίσχος.

Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 24-7-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις