10.7 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Μέτρα-φωτιά από το 4ο επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Πρόσφατα

Ολες οι διατάξεις για αποκρατικοποιήσεις, φόρους, ασφαλιστικό, κύριες και επικουρικές συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους.

Μέτρα «φωτιά» για εισοδήματα, φόρους, ασφαλιστικό, κύριες και επικουρικές συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνει το 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης με τη μορφή «ανεπίσημης μετάφρασης από το πρωτότυπο αγγλικό».

Σύμφωνα με το κείμενο που το δημοσιεύει ολόκληρο το Βήμα «η Κυβέρνηση αποκρατικοποιεί περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 390 εκατ. ευρώ, και υιοθετεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, και τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

 

Επίσης, «ιδρύεται φορέας αποκρατικοποιήσεων με ισχυρή διοίκηση προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και να εγγυηθεί τη μη αναστρέψιμη εξέλιξη της διαδικασίας αυτής και την επαγγελματική διαχείριση Συστήνεται Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των ακινήτων, την απαλλαγή τους από τυχόν βάρη και την προετοιμασία τους για αποκρατικοποίηση».

Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα με στόχο τη μείωση των προμηθειών και των δαπανών προς τρίτους στις δημόσιες επιχειρήσεις, την αναθεώρηση των τελών, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη μείωση των δαπανών γιατο προσωπικό μέσω της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής ενός σχεδίου μείωσης του προσωπικού.

Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011) θα αντιμετωπισθεί με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού). Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και ισχύει και για το προσωπικό που μετατάσσεται από δημόσιες επιχειρήσεις σε άλλους φορείς της κυβέρνησης μετάτην εξέταση των επαγγελματικών του προσόντων από τον ΑΣΕΠ με βάση τα τακτικά του κριτήρια. Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (εξαιρούνται οι υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 12 μήνες, κατόπιν του οποίου θα αποχωρούν.

Στο 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται ακόμη ότι «οι τιμές των εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ καθώς και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25%».

Από την άλλη η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση, μεταφορά αρμοδιοτήτων και την κατάργηση 200 τοπικών ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η υιοθετήσει επιπρόσθετων μέτρων για την απλοποίηση τουφορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματοςεπιχειρήσεων και το ΦΠΑ.

Ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναθεωρείται και η κάλυψή του μειώνεται σε κατά μέγιστο 10 τοις εκατό της απασχόλησης.

Ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Νόμος 3863/2010) εφαρμόζεται με ισχύ από 1ης Αυγούστου 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση εντοπίζει τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενες εισφορές, και προσαρμόζει τις πληρωμές.

Το μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις στους φόρους κατά τουλάχιστον 2017 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 3678 εκατ. ευρώ το 2012, 156 εκατ. ευρώ το 2013 και 685 εκατ. ευρώ το 2014 μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα μπαρ από 13% σε 23% από το Σεπτέμβριο του 2011, της αύξησης στους φόρους ακίνητης περιουσίας, της μείωσης του αφορολόγητου στα 8000 ευρώ και της υιοθέτησης μίας προοδευτικής εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης στην φορολόγηση με τεκμήρια εισοδήματος και τελών στους ελεύθερους εισοδηματίες, της μείωσης στις απαλλαγές φόρων/δαπανών, των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για προϊόντα καπνού με πιο γρήγορη την πληρωμή του ειδικού φόρου και αλλαγών στη φορολογική διάρθρωση, μέσω του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, των ειδικών φόρων στο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο, της κατάργησης του φορολογικού πλεονεκτήματος για το πετρέλαιο θέρμανσης (για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο 2011 και ύστερα, και για τα νοικοκυριά σταδιακά από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Οκτώβριο 2013), της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, των έκτακτων εισφορών σε αυτοκίνητα, μηχανές και πισίνες, της αύξησης των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα και της τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων, της φορολόγησης σκαφών και γιοτ, της ειδικής εισφοράς πάνω σε ακίνητα μεγάλης αξίας, της ειδικής εισφοράς για τους χώρους καπνιζόντων.

Αναδημοσίευση απο ΒΗΜΑ, 8-7-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις