27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κοινός αγώνας των λαών για την Ευρώπη της αλληλεγγύης

Πρόσφατα

 

Με δυο κοινές παραδοχές, και συγκεκριμένα ότι η οικονομική κρίση και το πρόβλημα χρέους έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και δεν περιορίζονται στα σύνορα της Ελλάδας, καθώς επίσης ότι οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις επιτίθενται στους λαούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγορών και του κεφαλαίου, το προεδρείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων στην Αθήνα συμφώνησαν στο βασικό ζητούμενο της κρίσιμης συγκυρίας: να οργανωθεί και να συντονιστεί ο αγώνας των ευρωπαϊκών λαών για την ανατροπή των συσχετισμών, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανάπτυξης.

 

Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στάθηκε εισηγητικά στο δημοκρατικό έλλειμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. “Η επιθετικότητα του νεοφιλελευθερισμού έχει φθάσει σε οριακό σημείο, τα σχέδια για την κοινωνική κατεδάφιση στερούνται οποιασδήποτε νομιμοποίησης, επιβάλλονται πια ερήμην της λαϊκής βούλησης, δεν μπορούν να προωθηθούν χωρίς τη σκληρή καταστολή” ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου τόσο ο ίδιος όσο και στο σύνολό τους οι ομιλητές μίλησαν για τα γεγονότα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας των περασμένων ημερών.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑ Πιερ Λοράν χαιρέτισε τους αγώνες του ελληνικού λαού αλλά και τη στάση των βουλευτών της αριστεράς που αντιστάθηκαν καταψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο, ενώ χαρακτήρισε σκανδαλώδη και καταστροφική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στρέφονται, όπως είπε, ενάντια στα συμφέροντα των λαών, οδηγώντας σε αδιέξοδο.

Συνδικαλιστές: Επειδή ψηφίστηκαν, δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν

Την αισιοδοξία που αντλούν από την άνοδο του κοινωνικού κινήματος στη χώρα με αιχμή το ξέσπασμα των πλατειών εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων υποστηρίζοντας ότι το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να ανατραπεί στην πράξη.

“Θα δώσουμε τον ωραίο αγώνα. Δεν ανεχόμαστε οι αγορές να είναι πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων” είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, ενώ στη νέα περίοδο κοινωνικών αγώνων, έπειτα από το αντιπολεμικό κίνημα και την άνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, στάθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

“Οι λαοί θα αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων” είπε. “Ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να γίνεται πια με ανακοινώσεις. Πρέπει να γίνεται στο πεζοδρόμιο. Να χτίσουμε πλατύ μέτωπο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική” τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Ν. Ορφανός και πρόσθεσε την ανάγκη να συναντηθεί το ελληνικό με το ευρωπαϊκό κίνημα.

Ο γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της πολιτικής διάστασης των προβλημάτων: “Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική, δεν υπάρχει μέλλον. Δεν αρκεί πια τα συνδικάτα να κινητοποιούνται μόνο για τις συλλογικές συμβάσεις”.

Στο βήμα ανέβηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης με τους επιδέσμους στο κεφάλι, που, όπως είπε ο συντονιστής της εκδήλωσης Γ. Μπουρνούς, εξηγώντας στους Ευρωπαίους προσκεκλημένους, αποτελούν “σουβενίρ” της αστυνομίας από την πανεργατική συγκέντρωση.

Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΑ συμμετείχαν επίσης η αντιπρόεδρος του ΚΕΑ από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας Μαϊτέ Μόλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, ο βουλευτής Τ. Κουράκης, ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γ. Κουζής, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς Χ. Γολέμης, ο Γ. Γαβρίλης μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Ζ. Πεππές από την ΟΤΟΕ, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Η. Βρεττάκος κ.ά.

Νωρίτερα χθες συνεδρίασε το προεδρείο του ΚΕΑ προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε και η ατζέντα των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα στο Τρέβι της Ιταλίας.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες. Ανάμεσά τους: ΟΛΜΕ, ΕΥΑΘ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕΠΔΧΒ (εργαζόμενοι στα πετρέλαια και τις χημικές βιομηχανίες), Σωματείο Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ΟΤΟΕ, Σωματείο Μεταφραστών – Επιμελητών, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΟΜΕ ΟΤΕ, Σωματείο Εργαζομένων Ιπποδρόμου, Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, Σωματείο Εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΒ.

Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 6-7-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις