15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εξοντωτικές μειώσεις αποδοχών για 1,1 εκατ. μικροσυνταξιούχους

Πρόσφατα

“Ψυχρολουσία” έρχεται για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους. Περικόπτονται, με τον νέο εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί ώς τον Δεκαπεντάγουστο, βασική σύνταξη ΟΓΑ και ελάχιστα όρια συντάξεων των υπολοίπων ταμείων. Ταυτόχρονα, καθιερώνονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγηση ΕΚΑΣ, ενώ συρρικνώνεται το εφάπαξ σε πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς και εν γένει δημοσίους λειτουργούς.

Κυβέρνηση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη αποφάσισαν τα παραπάνω μέτρα που θα οδηγήσουν σε πλήρη εξαθλίωση των συνταξιούχων, όπως τεκμαίρεται από την τελευταία σελίδα του ενιαίου κειμένου με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το νέο Μνημόνιο. Ειδικότερα, στη σελίδα 165 του ενιαίου κειμένου, αναφέρεται ότι έως τις 15/8 θα έλθει στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής με επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, όπως:

* Περικοπή βασικής σύνταξης ΟΓΑ (σήμερα 360 ευρώ μηνιαίως).

* Μείωση κατώτατων ορίων των συντάξεων στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

* Αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης συντάξεων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

* Καθιέρωση ατομικών αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση ανωτάτου ορίου για σύνολο των συντάξεων που μπορεί να λαμβάνει ασφαλισμένος.

* Νέα περιοριστικά κριτήρια χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εισοδηματικά και περιουσιακά.

* Ψαλίδισμα εφάπαξ από εφέτος για υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου (πολιτικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές, ιατρούς ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους).

* Επέκταση παγώματος κύριων και επικουρικών συντάξεων έως και το 2015.

Η κρυφή συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για τη μείωση όλων των χαμηλών συντάξεων αποκαλύπτεται στη σελίδα 165 του κειμένου όπου περιλαμβάνεται το αναθεωρημένο Μνημόνιο. Στο Μεσοπρόθεσμο και συγκεκριμένα στον αναλυτικό πίνακα με τις «παρεμβάσεις» της πενταετίας 2011-2015 δεν υπάρχει αναφορά για μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτατα όρια συντάξεων των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων. Στον συγκεκριμένο πίνακα, η απόφαση κυβέρνησης και τρόικας να περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων κρύβεται πίσω από την αναφορά «Μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας». Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομηθούν σωρευτικά πάνω από 640 εκατ. ευρώ μεταξύ 2012 και 2015 και συγκεκριμένα 100 εκατ. ευρώ το 2012, 150 εκατ. ευρώ το 2013 (αναγράφονται μόνο τα 50 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012) 180 εκατ. ευρώ το 2014 (αναγράφεται μόνο η πρόσθετη εξοικονόμησης 30 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 2012 και 2013) και 210 εκατ. ευρώ το 2015 (αναγράφονται μόνο 30 εκατ. ευρώ πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012 – 2014).

Την άλλη εβδομάδα το σχέδιο για τη φοροδιαφυγή

Την επόμενη εβδομάδα θα δει το φως της δημοσιότητας το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού την επόμενη εβδομάδα, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Reuters. Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της λιγότερες από 20 ημέρες για να ιδρύσει την αρχή ιδιωτικοποιήσεων και πως θα αποκαλύψει το διοικητικό συμβούλιο αυτής της αρχής στους υπουργούς του Eurogroup στις 11 Ιουλίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα το ανακοινώσω αφού ολοκληρώσω τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, διότι χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Ακόμη, εκτίμησε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στα μέσα του 2014.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για περιορισμό εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε ότι «ο κ. Γιούνκερ είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας».

Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 6-7-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις