Πρωταγωνιστής ο Βενιζέλος στις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες
Οι στεναγμοί ανακούφισης της κυβέρνησης, που ακούστηκαν ώς τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και διαπιστώθηκε η υπερψήφισή του με 155 ψήφους, υπερκάλυψαν τα άγρια επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Κέντρο της Αθήνας.
Και πάντως, τα υπερκάλυψαν ώς τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ύποπτους κουκουλοφόρους οι οποίοι εμφανίζονται υπό την προστασία ανδρών των ΜΑΤ. Πρόκειται για ένα θέμα που εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. προκαλώντας έρευνα με εντολή του Πρωθυπουργού.
Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία επέλεξε το «παρών». Ωστόσο τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια. Σήμερα ψηφίζεται ο εφαρμοστικός νόμος και φυσιολογικά ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας αποσοβείται με τη βέβαιη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, αλλά και την επικείμενη συμφωνία των δανειστών μας για νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας ύψους άνω των 120 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν όμως οι υπόλοιποι νόμοι για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που θα δοκιμάσουν και πάλι σοβαρά την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από τη Ρουμανία, ο οποίος εγκατέλειψε τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, για να τονίσει ότι «η κυβέρνηση ξεπέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο. Πήρε ψήφο από τη Βουλή, και τώρα δεν μένει παρά να αποδείξει με τη δουλειά της ότι είναι άξια της εμπιστοσύνης του λαού».
Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν τα κυβερνητικά στελέχη την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο καθώς το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε πριν από την έναρξη και η ένταση που κυριάρχησε παντού μέσα στο Κοινοβούλιο δημιουργούσαν σκηνικό ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Το δε έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε δεν έλυσε τα προβλήματα. Για παράδειγμα, μια σύσκεψη με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη στο γραφείο του, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να πειστεί ο βουλευτής Αλ. Αθανασιάδης να υπερψηφίσει, μπορεί να κατέληξε (με τη βοήθεια και του βουλευτή Ντ. Βρεττού) καταφατικά από την πλευρά του κ. Αθανασιάδη, αλλά την ίδια ώρα στους διαδρόμους της Βουλής ακουγόταν ότι ο Παν. Κουρουμπλής είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να κάνει το βήμα εξόδου, ο Βασ. Γιουματζίδης το σκεφτόταν, η Χρ. Αράπογλου δεν είχε ακόμη αποφασίσει. Αντίθετα, ο Θ. Ρομπόπουλος πείστηκε με ένα ακόμη τηλεφώνημα του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος σε κάθε περίπτωση ήταν το πρόσωπο της ημέρας αφού κυριάρχησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση.
Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί πλέον 154 βουλευτές, και αυτό προσδίδει σημαντικό ενδιαφέρον για τη σημερινή ψηφοφορία επί του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος επίσης αποτελεί πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης των κομμάτων, και με αρκετούς βουλευτές να έχουν επιφυλάξεις, ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις.
Πριν από την ψηφοφορία Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς είχαν σκληρή αντιπαράθεση στη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις. “Ποντάρετε στην αποτυχία μας για να ανέβετε στην εξουσία” κατηγόρησε ο κ. Παπανδρέου τον κ. Σαμαρά. “Τα νούμερα δεν βγαίνουν, η πολιτική σας είναι λάθος” ανταπάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε: «Παλεύω εδώ και δύο χρόνια να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση. Μαζί με τον λαό που σηκώνει σταυρό φορτωμένο με αμαρτίες δεκαετιών και τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης (…) τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα που θα διασφαλίσουμε ότι θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Ας κάνουμε το παν για να μην ζήσει η χώρα στάση πληρωμών». Αναφέρθηκε και στους «Αγανακτισμένους»: «Εξω πολλοί διαμαρτύρονται: άλλοι γιατί πραγματικά αδικούνται και υποφέρουν, άλλοι γιατί ξεβολεύονται από προνόμια που είχαν συνηθίσει».
Αναδημοσίευση απο τα ΝΕΑ, 30-6-2011