17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ. Ανεβάζει την «τάση» η ΓΕΝΟΠ

Πρόσφατα

Κίνδυνος να τεθούν εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες παραγωγής ρεύματος όσο πλησιάζει η ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.Υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία μόνο στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία.

Υπό την απειλή εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρηματίες, καθώς η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι αποφασισμένη τις προσεχείς μέρες να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τους 22.000 εργαζομένους στην επιχείρηση, στην απεργία συμμετείχε μόλις το 20%, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία, όπου εκεί απασχολείται μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Τα πρακτορεία και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της επιχείρησης λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με άλλα λόγια η “δύναμη κρούσης” της ΓΕΝΟΠ βρίσκεται στους θερμικούς σταθμούς παραγωγής και αυτή προκαλεί και τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Γνωστό είναι, άλλωστε, ότι ο στόχος των συνδικαλιστών είναι να ασκήσουν πιέσεις με αυτή την πρακτική και όχι κρατώντας π.χ. κλειστά τα καταστήματα της εταιρείας. Οι συνδικαλιστές αναμένουν να έχουν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, αν και ο ίδιος τους έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα σχέδια της κυβέρνησης ως προς την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Σήμερα επίσης επρόκειτο να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση ώστε οι κινητοποιήσεις να μην προκαλέσουν άλλες επιπτώσεις στην αγορά.

Χθες, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέες ωριαίες εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) μέτρησε χθες το υψηλότατο σημείο της ζήτησης φορτίων στα 7.167,67 Μεγαβάτ. Ηταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την “αιχμή” της Τρίτης.

Ωστόσο, λόγω της απεργίας βρίσκονται εκτός συστήματος ηλεκτροδότησης μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 4.470 Μεγαβάτ.

Η ζήτηση δεν μπορούσε να καλυφθεί κι έτσι ο Διαχειριστής κάλεσε τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε πρόγραμμα περικοπών.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να δυναμώσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις. Κάτι που θα γίνεται σταδιακά όσο πλησιάζει η μέρα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα τεθούν εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες παραγωγής ρεύματος, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρά σε μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές και σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

ΑΒΛΕΨΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Δεν προνόησαν να εισάγουν ρεύμα

Στα 4 με 5 εκατ. ευρώ ημερησίως υπολογίζεται η ζημιά της ΔΕΗ από την απεργία της ΓΕΝΟΠ και μάλιστα το κόστος αυτό προκαλείται λόγω της αβλεψίας της επιχείρησης να προγραμματίσει εγκαίρως εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Ν. Φρυδάς, σύμβουλος ενεργειακών αγορών και πρώην στέλεχος της ΔΕΗ. Οπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, “το τμήμα εμπορίας της ΔΕΗ δεν διασφάλισε δικαιώματα εισαγωγών ρεύματος σε διαγωνισμό που έκανε τον Μάιο ο ΔΕΣΜΗΕ, κάτι που το έκαναν ιδιώτες εισαγωγείς με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα”.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Εισβολή στο υπουργείο Υποδομών

Συμβολική κατάληψη του εξωτερικού χώρου του υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησε νωρίς χθες το πρωί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Περίπου διακόσιοι εργαζόμενοι της επιχείρησης συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο υπουργείο αναρτώντας πανό, στο οποίο αναγραφόταν “Δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε”, ενώ λίγο αργότερα προχώρησαν και σε δίωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης των υπηρεσιών του υπουργείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου προς την εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 45-50 εκατομμύρια οφείλει το υπουργείο Υποδομών. Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως δεν είναι δυνατό να κόβεται το ρεύμα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους όταν το Δημόσιο έχει οφειλές εκατομμυρίων και ρωτά τι θα συνέβαινε αν η ΔΕΗ ήταν ιδιωτική εταιρεία.

Αναδημοσίευση απο ΕΘΝΟΣ, 23-6-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις