Θεσσαλονίκη: Να διατηρηθεί στον έλεγχο του Δημοσίου τουλάχιστον το 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και το μάνατζμεντ στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, ζητούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτά και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν “τη μητέρα όλων των μαχών” για να αποτρέψουν το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες και να συνεχίσουν να λειτουργούν με το σημερινό μοντέλο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος προειδοποίησε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς πως “θα έχουν σοβαρές πολιτικές και πιθανώς ποινικές ευθύνες, αν βάλουν το χέρι τους να πωλήσουν τα λιμάνια της χώρας”. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου “μόνο το 4% των λιμανιών είναι ιδιωτικά”, και διερωτήθηκε “αν πουληθούν τα λιμάνια, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, που είναι εργαλεία ανάπτυξης, πώς θα ανακάμψει η χώρα;”. Μιλώντας για τον ΟΛΠ τόνισε ότι οι εξελίξεις με την Cosco δικαιώνουν τους εργαζόμενους, διότι δεν προέκυψε αύξηση της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά, δεν διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις, ενώ ήδη η κινεζική εταιρεία ζητεί επιμήκυνση κατά πέντε χρόνια της συμβατικής υποχρέωσής της για την κατασκευή της τρίτης προβλήτας.
Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ επισήμανε πως “για το 75% των μετοχών του, η αποτίμηση, σήμερα, είναι περίπου 103,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα αποθεματικά του ανέρχονται σε 75-76 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία του είναι υψηλή και διαρκής και προσφέρει σημαντικά στην απασχόληση, σε σημείο που να χρειάζεται να πάρει κόσμο είτε με μετατάξεις είτε μέσα από προσλήψεις. Αυτό το λιμάνι θέλουν να το πωλήσουν. Ε, λοιπόν, δεν θα τους αφήσουμε και θέλουμε σε αυτό τον αγώνα να έχουμε στο πλάι μας όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία”.
Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 8-6-2011