10.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Οποιος εργοδότης φεύγει από την ένωσή του, θα πληρώνει τον βασικό

Πρόσφατα

Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΥΝΑΡΤΑ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ * ΚΑΤΣΕΛΗ: ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ.

Η τρόικα υπαναχωρεί στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έπειτα από υπόδειξη ορισμένων επιχειρηματιών στην Αθήνα, και αυτή η εμμονή στη διάλυση του συστήματος αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί πολιτικούς τριγμούς και εγείρει θέμα κυβερνητικής… αναδιάρθρωσης.

Η τρόικα επεκτάθηκε ξανά χθες στο ζήτημα των αμοιβών σε κάθε μια βιοτεχνία, αλλά με αφορμή τις αμοιβές δημοσιογράφων και τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ. Η σχετική «παραγγελία» των επιτηρητών εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης. «Είμαι αντίθετη στο να αλλάξει κάτι», φέρεται να απάντησε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Πριν από 15 ημέρες, η τρόικα, επισκεπτόμενη το υπουργείο Εργασίας, βρήκε ότι όλα είναι «εντάξει» με το κούρεμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (έως και 15,5% τη διετία 2010-11), τόσο μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων όσο και με ατομικές συμβάσεις εργασίας (σ.σ. πολλές εκ των οποίων είναι πάρανομες, καθώς κινούνται κάτω των αντίστοιχων κλαδικών).

Αυτό τουλάχιστον είχε παρουσιάσει τότε η Λ. Κατσέλη ως αποτέλεσμα της ενδελεχούς συζήτησης με τους ξένους επιτηρητές. Χθες όμως από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν εγκατασταθεί, οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να διαμήνυσαν στην υπουργό Εργασίας ότι η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους (μέλη και μη μέλη συνδικάτων, εργαζόμενοι ή μη σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις) αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου. Οχι ότι είναι θέμα το οποίο θα έπρεπε να ενταχθεί, ενδεχομένως, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012-15, αλλά επείγον ζήτημα υψίστης σημασίας, που συναρτάται με την εκταμίευση των χρημάτων εντός του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας φέρεται να αντέταξε ότι το θέμα εγείρεται ξαφνικά και παρά την αρχική συμφωνία ότι οι επιδόσεις (περικοπές) στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές (για τους δανειστές μας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμονες αναφορές της τρόικας αντέδρασε ακόμη και ο ΣΕΒ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί κάθε κατώφλι αμοιβών στην Ελλάδα.

Στο θέμα παρενέβη, με αιχμηρό όσο και δηκτικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι η «κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα της χώρας. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά και τραπεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σημαίνει ότι μια επιχείρηση, που δεν μετέχει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση ή όταν αυτή διαγράφεται ή αποχωρεί από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει στο προσωπικό τον κλαδικό (ενιαίο) μισθό.

Η υποχρέωσή της προς το προσωπικό θα εξαντλείται στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη (τη σύμβαση της ΓΣΕΕ). Υπό αυτή την έννοια όμως θα διαλυθούν οι εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να μην υπογράφονται συμβάσεις και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερους -στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων- μισθούς. Και έτσι κάθε σύστημα διαπραγμάτευσης θα καταρρεύσει.

Παράλληλα, η σύμβαση της ΓΣΕΕ (740 ευρώ) υπονομεύεται, καθώς οι νέοι έως 25 ετών θα πληρώνονται με -20%, και μάλιστα για δύο έτη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι «το έγκλημα που επιχειρείται να γίνει σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων, αν επιχειρήσουν να γκρεμίσουν και αυτό το έσχατο καταφύγιο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ολοκληρώνεται. Θα είναι ένα έγκλημα διαρκείας, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες». Και κατέληξε: «Θα αντιδράσουμε. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Αυτά που τώρα βλέπουν είναι μόνον η αρχή».*

Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 3-6-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις