Η τρόικα εμμένει για το οριστικό κλείσιμο ΔΕΚΟ και μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ρίξει στο τραπέζι και ονόματα συγκεκριμένων δημόσιων επιχειρήσεων που θα πρέπει να σταματήσουν την λειτουργία τους με το σκεπτικό ότι “γεννούν” διαρκώς νέα ελλείμματα.
Οι επικεφαλής της τριμερούς στις μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι πρέπει να μπει άμεσα “μαχαίρι” στο Δημόσιο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανένδοτοι στο θέμα του κλεισίματος δημόσιων οργανισμών και των απολύσεων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επί της ουσίας προανήγγειλε “λουκέτο” σε ΔΕΚΟ σημειώνοντας πως “αν χρειάζεται θα γίνει κι αυτό”
Υπό την πίεση της τρόικας η οποία έχει μορφή τελεσιγράφου ενόψει της έγκρισης της 5ης δόσης 1.800 φορείς βρίσκονται στο “κόκκινο” καθώς εξ αυτών θα επιλεγούν ποιοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Πάντως στην κυβέρνηση τονίζουν πως θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμό των απολυθέντων μέσω μετατάξεων και εθελούσιας αποχώρησης.
Πιο αναλυτικά η τρόικα εμμένει για το οριστικό κλείσιμο ΔΕΚΟ και μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ρίξει στο τραπέζι και ονόματα συγκεκριμένων δημόσιων επιχειρήσεων που θα πρέπει να σταματήσουν την λειτουργία τους με το σκεπτικό ότι “γεννούν” διαρκώς νέα ελλείμματα.
Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι επίκεινται “λουκέτο” σε ΔΕΚΟ.
“Δεν είναι εύκολο να κλείσεις μία ΔΕΚΟ, αν χρειάζεται θα γίνει κι αυτό”. Πρόσθεσε δε ότι “δεν κλείνει κανείς για συμβολικούς λόγους , κλείνει κανείς για ουσιαστικού λόγους”.
Όσον αφορά τις πιέσεις της τρόικας ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ξεκάθαρος.
“Μας λένε και έχουμε πει κι εμείς ότι πρέπει να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν φορείς του Δημοσίου οι οποίοι είτε δεν παράγουν αποτέλεσμα είτε επειδή χάνουν λεφτά , είτε επειδή έχει περάσει ο σκοπός για τον οποίο υπήρξαν.’
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην αρχική απαίτηση της τρόικας να μπει “ένας στόχος απολύσεων” .
Ο υπουργός διευκρίνισε πως στους φορείς που θα κλείνουν “θα αξιολογηθεί το προσωπικό και κάποιοι θα έλθουν και κάποιοι δεν θα έλθουν”, δηλαδή θα μείνουν εκτός Δημοσίου
Κομβικό σημείο για τις απολύσεις προσωπικού θα είναι ο χρόνος που θα μπουν τα “λουκέτα” ή θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και ο αριθμός των μεταταγέντων οι οποίοι συνυπολογίζονται ως νέες προσλήψεις.
Από τις 10.600 θέσεις που μπορούν να καλυφθούν εφέτος στο δημόσιο από την αναλογία «1 πρόσληψη προς 5αποχωρήσεις » , έχουν γίνει 1.100 νέες προσλήψεις και ολοκληρώνονται 4.000 μετατάξεις, δηλαδή περισσεύουν περίπου 5.500 θέσεις. Εάν καταργηθούν οργανισμοί όπου ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού ξεπερνά τις 5.500 θέσεις, τότε οι υπεράριθμοι θα «κοπούν» ή θα μπουν στην αναμονή για δύο ή τρία χρόνια μέχρι να μεταταχθούν.
Αναδημοσίευση απο ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 30-5-2011