27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Σαν την πλατεία Ταχρίρ η πλατεία της Μαδρίτης

Πρόσφατα

Χιλιάδες διαδηλωτές οργισμένοι για την οικονομική κρίση της Ισπανίας και την εκτίναξη στο ποσοστό ανεργίας αψήφησαν την απαγόρευση από τις αρχές της Μαδρίτης και προχώρησαν χθες σε μαζικές διαδηλώσεις ενόψει των τοπικών εκλογών το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Puerta del Sol όπως ‘έκαναν και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα από κοινωνικά δίκτυα και από το δίκτυο Πραγματικής Δημοκρατίας. Μερικοί έχουν ορκιστεί να παραμείνουν επιτόπου μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές την Κυριακή.

Αν αστυνομία προσπαθήσει να μας απομακρύνει «εμείς θα καθίσουμε, όλα θα είναι ειρηνικα και, αν είμαστε τελικά διάσπαρτοι τότε θα επανέλθουμε αύριο» είπε ο εκπρόσωπος των διοργανωτών, ο Χουάν Ρούμπιο.

Ωστόσο, οι εκλογικές αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης αρνήθηκαν επίσημο αίτημα από τους διοργανωτές για διαδήλωση στην Puerta del Sol από τις 8:00 μμ (1800 GMT), της Τετάρτης. Το αίτημα δεν είχε υποβληθεί 24 ώρες νωρίτερα, όπως απαιτείται από το νόμο και η διαδήλωση «θα μπορούσε να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία και την ελευθερία των πολιτών με δικαίωμα ψήφου», είπε εκπρόσωπος της εκλογικής αρχής στην περιοχή.

Περίπου 15 οχήματα της αστυνομίας έλαβαν θέσεις εντός και γύρω από την πλατεία Πουέρτα Ντελ Σολ, την Τετάρτη το βράδυ, αλλά η παρουσία της μειώθηκε σταδιακά. Μέχρι τα μεσάνυχτα, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είχαν αποχωρίσει, εξαιτίας και της βροχής, ωστόσο άλλοι επέμειναν και παρέμειναν επιτόπου.

Εκατοντάδες πολίτες αψήφησαν παρόμοιες απαγορεύσεις στις πόλεις του νότου Γρανάδα και της Σεβίλλη, μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Διαμαρτυρίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα και την Πάλμα της Μαγιόρκα.

Η οικονομική κρίση στην Ισπανία

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία «χτύπησε» το 21,19 % κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στο βιομηχανοποιημένο κόσμο. Για τους νέους η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως απελπιστική: τα άτομα κάτω των 25 ετών πλήττονται από την ανεργία σε ποσοστό 44,6 %, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Φεβρουάριο.

«Να πληρώσουν οι ένοχοι την κρίση» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «Το αποκαλούν αυτό Δημοκρατία, αλλά δεν είναι». Οι κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίση στην Ισπανία, κατά της τάξης των πολιτικών εν γένει αλλά και της διαφθοράς. «Είναι ένα νέο κίνημα που είναι υπό δημιουργία ακόμα, συλλέγουμε ακόμα ιδέες. Οργανώνουμε συνάξεις για την κοινωνική αλλαγή» εξηγεί ο Χουάν Ρούμπιο.

Οι διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν ξαφνιάσει τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία. Σύμφωνα με την El Pais, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκο Θαπατέρο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι «ανήσυχος» από τις διαδηλώσεις, καθώς φοβάται ότι θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι της αριστεράς και θα εγκαταλείψουν το κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές.

Το Σαββατοκύριακο οι δημοσκοπήσεις παρουσίασαν τις δυσοίωνες προβλέψεις για τους Σοσιαλιστές καθώς οι ψηφοφόροι φέρονται να τους τιμωρούν για το χειρισμό τους στην οικονομική κρίση, καθώς και για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, που εμφανίζεται να αποκομίζει σημαντικά οφέλη από τις εκλογές, είπε ότι θα μπορούσε να καταλάβει τα κίνητρα των διαδηλωτών. Το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι «φοβερό» και απαράδεκτο σε μια χώρα όπως η Ισπανία, είπε.

Πηγή: tvxs.gr, 19-5-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις