22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλείνουν τα ΤΕΙ της χώρας

Πρόσφατα

Σε αντεπίθεση περνούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να σβήσει από το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης 24 τμήματα των ιδρυμάτων. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ πραγματοποιούν αύριο έκτακτη Σύνοδο προκειμένου να αποφασίσουν το κλείσιμο των ιδρυμάτων καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας για πολιτική υποβάθμισης και εξαθλίωσης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, η Σύνοδος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας, με την ελπίδα, έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜ να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να υπαναχωρήσει.

Η Γραμματεία της Συνόδου χαρακτηρίζει εχθρική τη στάση του υπουργείου Παιδείας έναντι των ΤΕΙ. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων που επιφύλαξε τη δυσάρεστη έκπληξη του κλεισίματος δεκάδων τμημάτων. Και μάλιστα τμημάτων που, παρά τα όσα λέγονται επισήμως, έχουν και μεγάλη προσφορά, όπως προκύπτει και από διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά και επαρκέστατο αριθμό φοιτητών. Να σημειωθεί ότι από τα 24 τμήματα που δεν θα δεχτούν φέτος εισακτέους, τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας (π.χ. Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ιχθυοκαλλιεργειών – Υδατοκαλλιεργειών). Κι αυτό την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλάει για πράσινη ανάπτυξη. Πώς και από ποιους θα ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο η βιολογική γεωργία όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο; αναρωτιέται το ΤΕΙ Καλαμάτας που χάνει δύο τέτοια τμήματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες, επισημαίνει σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες; Πώς λοιπόν υλοποιούνται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πράσινη ανάπτυξη;

Ανάλογες διαμαρτυρίες απευθύνουν στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και άλλα τμήματα (π.χ. ΤΕΙ Λάρισας, Ηπείρου κ.ά).

Η Σύνοδος των προέδρων είχε επεξεργαστεί και καταθέσει σχέδιο χωροταξικής κατανομής των Τμημάτων των ΤΕΙ και των αντιστοίχων ειδικοτήτων. Το σχέδιο αυτό ου είχε επεξεργαστεί η Σύνοδος των προέδρων από το 2010 πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και τα ιδρύματα βρέθηκαν μπροστά σε αποσπασματικές αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν ερήμην τους.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι τα ιδρύματα παραμένουν απογυμνωμένα από επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Το υπουργείο Παιδείας δεν μας δίνει ούτε καν τις 100 θέσεις που ζητάμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, τονίζουν οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, δεν θα δεχτεί εισακτέους, μιλάει για πρωτοφανή δίωξη και απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Εκκλησία ζητώντας προστασία. Σε σχετική επιστολή επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί την κατάργηση Πανεπιστηµιακού Τµήµατος µε τρόπους και µεθοδεύσεις που παραβιάζουν την αρχή της νοµιµότητας, καταργούν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και πλήττουν τους δηµοκρατικούς θεσµούς.

Αναδημοσίευση απο την ΑΥΓΗ, 19-5-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις