15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρά τα τανκς, νέο κύμα διαδηλώσεων στη Συρία

Πρόσφατα

Παρά την βίαιη κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων στη Συρία και τα τανκς που έβγαλε στους δρόμους το καθεστώς Αλ Άσαντ, οι διαδηλωτές ετοιμάζονται και σήμερα να προβούν σε μαζικές πορείες με αιτήματα τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την απελευθέρωση των εκατοντάδων συλληφθέντων από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη λάβει θέση σε καίρια σημεία της χώρας, εν αναμονή των κινητοποιήσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σε μια επίδειξη δύναμης και προσπαθώντας να κάμψουν το ηθικό του αντιπάλου, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα του στρατού της Συρίας, έχουν αναπτυχθεί τις δυο τελευταίες ημέρες μέσα και γύρω από τις πόλεις Ραστάν, Χομς και Μπανίας, που αποτελούν τους πυρήνες της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ εδώ και έξι εβδομάδες.

Στη Ντεράα όπου έχουν εκτυλιχθεί οι πιο άγριες σκηνές της κρατικής καταστολής, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη δόθηκε εντολή να αρχίσει η απόσυρση των δυνάμεων του στρατού από την πόλη, εντούτοις οι κάτοικοι επιμένουν ότι ο κλοιός της πολιορκίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος παραμένει ασφυκτικός. Στρατεύματα πήραν θέσεις επίσης, ενόψει των διαδηλώσεων, στα προάστια της Δαμασκού, Ερμπιν, Σάκμπα, Ντούμα και στην πόλη Τελ, νότια της πρωτεύουσας.

Κορυφαίος διπλωμάτης εκτίμησε ότι οι σημερινές διαδηλώσεις, αναμένεται ότι θα διογκώνονται «σταδιακά και όχι μαζικά», επιτυγχάνοντας συμμετοχή που θα συγκρίνεται με αυτή των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, την περασμένη εβδομάδα στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, 62 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, εκ των οποίων 17, μόνο στην πόλη Ράσταν. Ένας γιατρός που δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετέχει στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, είπε ότι «οι εν ψυχρώ δολοφονίες των διαδηλωτών και οι παράνομες συλλήψεις έχουν προκαλέσει αποστροφή στον μέσο Σύρο πολίτη. Η εικόνα των στρατιωτών με το όπλο στο χέρι δεν πείθει. Η προπαγάνδα ότι μόνο αυτό το καθεστώς μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, δεν πιάνει πλέον».

Πηγή: tvxs.gr, 6-5-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις