3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ελλάδα σε κρίση

Πρόσφατα

Πράσινο από Γιώργο για τη ΔΕΗ

«Αποκρατικοποίηση χωρίς καµία καθυστέρηση» η εντολή του Πρωθυπουργού

Αποφασισµένη να προχωρήσει αµέσως το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων δείχνει η κυβέρνηση. Οπως αποφασίστηκε χθες σε µεγάλη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύµφωνα µε το αρχικό της σχέδιο που περιλαµβάνει αποκρατικοποίηση και της ∆ΕΗ. Ειδικά για τη ∆ΕΗ υπήρξε έντονος προβληµατισµός για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της ή να αφεθεί για αργότερα το όλο εγχείρηµα, στη λογική ότι σε αυτή τη φάση µια παρατεταµένη κινητοποίηση των εργαζοµένων θα µπορούσε να επιτείνει το ήδη βεβαρηµένο πολιτικό κλίµα για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να απέρριψε σχετικούς προβληµατισµούς ορισµένων εκ των µετεχόντων στη σύσκεψη και δήλωσε ότι «προχωράµε κανονικά, δεν έχουµε περιθώρια για καθυστερήσεις».

«ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ». Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε επίσης αντικείµενο τηνολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας υποστηρίχθηκε ότι η κυβέρνηση οφείλει ναπροχωρήσει µε γοργούς ρυθµούς στην κατάρτισή του και να µη δώσει την εντύπωση ότι οι αποφάσεις της τελούν υπό αίρεσηλόγω του σοβαρού πολιτικού κόστους που έχουν.

Στον κ. Παπανδρέου επισηµάνθηκε ότι «µε ψηφισµένο το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα έχει ένασοβαρό όπλο στο χέρι στην κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Πάντως, όπως τονίστηκε από τους περισσοτέρους πουµετείχαν στη σύσκεψη, είναι απαραίτητο να µην υπάρξουν απώλειες κατά την ψήφισή του. Οι πληροφορίες για τη στάση της ΚοινοβουλευτικήςΟµάδας δεν δηµιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίµου, καθώς µε εξαίρεση τον βουλευτή Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδη που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα λόγω της αποκρατικοποίησης της ∆ΕΗ, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα επιµείνει ώς το τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Χθες, ένας από τους βουλευτές που θέτουν συνολικό ζήτηµα για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο βουλευτής Β’ Αθήνας Μίµης Ανδρουλάκης, εξέφρασε ζωηρές αντιρρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μιλώντας στον Βήµα FM, έθεσε θέµα συντονισµού του κυβερνητικού σχήµατος και σηµείωσε: «∆εν µπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση. Ο ανασχηµατισµός απέτυχε, ήταν για τα πανηγύρια. Τα προβλήµατα τα δηµιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση, πουαναδείχθηκαν σε ένα βράδυ».Σηµείωσε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η µόνη πολιτική δύναµη «που µπορεί να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται η χώρα στην κρίση».

Προβληµατισµοί ώστε να µην υπάρξουν απώλειες κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου

«Παράθυρο» Παπακωνσταντίνου για επιµήκυνση

ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ το θέµα της επιµήκυνσης του χρόνουαποπληρωµής του δανείου των 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ που έχει λάβει από την τρόικα η Ελλάδα, ενώ διαψεύδονται κατηγορηµατικά για µια ακόµη φορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης που συνδέονται µε «κούρεµα».

Για πιθανή επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής των 10 δισ. ευρώ έκανε λόγο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το πρόγραµµα καταπολέµησης της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στην πιθανότητα µιας τέτοιας λύσης αναφέρθηκε εξάλλου ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και µέλος τουδιοικητικού συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Νουτ Βέλινκ. Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της ΕΚΤ παραδέχεται δηµοσίως πιθανή επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής των ελληνικών δανείων (όχι «κούρεµα»), χωρίς µάλιστα να προσδιορίζει εάν αναφέρεται µόνο στα 100 δισ. ευρώ ή και στο υπόλοιπο χρέος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηµατικά για µια ακόµη φορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης που αφορούν «κούρεµα», ενώ το ίδιο έκανε χθες από τις Βρυξέλλες και ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε. Ε. Ολι Ρεν.

Οπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνοντας πρόσφατες δηλώσεις του στη γαλλική εφηµερίδα «Λιµπερασιόν»,«εξέφρασα την ελπίδα ότι σε µεταγενέστεροστάδιο θα υπάρξει ακόµη καλύτερη διευθέτηση του χρέους των 110 δισ. ευρώ». Σε άλλη ερώτηση για την αναδιάρθρωση είπε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση, δεν πρόκειταινα υπάρξει “κούρεµα” του ελληνικού χρέους».

Μιλώντας στο Πανεπιστήµιο του Τίλµπουργκ στην Ολλανδία ο κ. Βέλινκ είπε ότι µερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποπληρώσει µια χώρα το χρέος της και αυτό µπορεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις επιµηκύνοντας τον χρόνο «ωρίµασης» του χρέους αυτού, δηλαδή τον χρόνο αποπληρωµής. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, ο Βέλινκ τόνισε πως η χώρα µας οφείλει να βρει έναν τρόπο να µειώσει το έλλειµµα στον προϋπολογισµό «µε τέτοιο τρόπο, ώστε να ισοσκελιστούν ξανά τα έξοδα µε τα έσοδα».

«Επαναλαµβάνω, (σ. σ. : η αναδιάρθρωση) δεν αποτελείµέρος της στρατηγικής µας ούτε πρόκειται να αποτελέσει», δήλωσε εξάλλου χθες και ο Ολι Ρεν.

Σύµφωνα µε τον κ. Ρεν, η ανάλυση που έχει πραγµατοποιήσει η Κοµισιόν δείχνει ότι εάν η Ελλάδα και η Ιρλανδία εφαρµόσουν τα δηµοσιονοµικά προγράµµατα που έχουν συµφωνήσει µε την Ε. Ε., τότε το χρέος τους θα σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια θα αρχίσει να µειώνεται. Προσέθεσε ακόµη ότι το κόστος δανεισµού της Ισπανίας, όπως αυτό φαίνεται κυρίως από τα spreads, δεν δέχεται ανοδικές πιέσεις από τις αγορές. Αυτό – σύµφωνα πάντα µε τον κ. Ρεν – οφείλεται στα αποφασιστικά µέτρα που έχει λάβει η Μαδρίτη. Τα ΞεΝα ΜΜε. Οι νέες διαψεύσεις για πιθανή αναδιάρθρωση µε «κούρεµα» του ελληνικού χρέους πραγµατοποιούνται επειδή επανέρχονται στο προσκήνιο από τον διεθνή Τύπο παρόµοια σενάρια. Με µελανά χρώµατα περιέγραψαν εξάλλου την κατάσταση σε εκτεταµένο τους άρθρο και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» που έκαναν λόγο για δυσκολία της Ελλάδας να µείνει «εντός ορίων».

Δεν αγοράζει οµόλογα η ΕΚΤ

Πάνω από τις 1.200 µονάδες βάσης και χθες τα spreads των 10ετών ελληνικών οµολόγων. αιτία οι φήµες περί αναδιάρθρωσης σε συνδυασµό µε το φρένο στις αγορές οµολόγων από την ΕΚΤ για πέµπτη εβδοµάδα

Ράπανος: «Μην είστε πολύ αισιόδοξοι»

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό του οικονοµικού επιτελείου παρουσία και του προέδρου της εθνικής τράπεζας Βασίλη ράπανου µε θέµα το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα και τις ιδιωτικοποιήσεις πραγµατοποιήθηκε χθες ενόψει της σηµερινής άφιξη της τρόικας, η οποία εχει διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς. ο κ. ράπανος φέρεται να διαµήνυσε πως είναι σκόπιµο να αποφευχθούν τα αισιόδοξα σενάρια ενώ για το θέµα της χρηµατοδότησης της οικονοµίας από τις τράπεζες φέρεται να είπε ότι τα περιθώρια είναι πολύ περιορισµένα παρά το πακέτο των 30 δισ. ευρώ.

Συµβουλές από τον «παλιό»

Τη σκυτάλη της προεδρίας της κεντρικής τράπεζας της Γερµανίας (Bundesbank) πήρε χθες κι επίσηµα ο Γενς Βάιντµαν (αριστερά) από τον απερχόµενο αξελ Βέµπερ. Η αλλαγή φρουράς πραγµατοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ (δεξιά στη φωτογραφία), που φαίνεται να δίνει τις πρώτες…συµβουλές στον Βάιντµαν.

Αναδημοσίευση απο τα ΝΕΑ, 3-5-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις