«Ψαλίδι» στους εισακτέους, προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν στις 12 Μαΐου. Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν γίνει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και διαμηνύει ότι φέτος οι εισηγήσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων θα εισακουστούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εισακτέων θα αφορά τρεις ομάδες σχολών. Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες/υψηλόβαθμες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές. Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας καθώς η υπερπληθώρα αποφοίτων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία σειρά από κορεσμένα επαγγέλματα. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα… αζήτητα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει μείωση στους εισακτέους, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι πιθανό να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των πανελλαδικών.
Σε κάθε περίπτωση, φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει αργήσει πολύ να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων (κάθε χρόνο γνωστοποιείται εντός του Μαρτίου), γεγονός που έχει προκαλέσει αγωνία ιδιαίτερα στους υποψηφίους που στοχεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές και οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν πριν αρχίσουν οι εξετάσεις πόσεις θέσεις αναλογούν για το τμήμα που τους ενδιαφέρει.
Αλλαγές
Κατά τα λοιπά, οι φετινές εξετάσεις επιφυλάσσουν και μία σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων. Ειδικότερα μπαίνει τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, έτσι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς εφεξής όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό μέσω επιπλέον θέσεων που θα προβλέπονται γι΄ αυτούς.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών, αφού με σχετική φετινή ρύθμιση, όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να πάρουν το απολυτήριο και δεν θα χρειαστεί να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από τον βαθμό πρόσβασης, τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αλλά και τα ειδικά μαθήματα.
ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Περιορισμοί για τις ειδικές κατηγορίες
Περιορισμούς στις επιλογές των υποψηφίων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικονομικοί λόγοι και λόγοι υγείας) θα υπάρξουν από φέτος, καθώς μπαίνει τέλος στις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές.
Από τη φετινή χρονιά, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν θα έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής αλλά θα μπορούν να εγγράφονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων, το οποίο θα προσδιορίζεται για κάθε τμήμα από το υπουργείο Παιδείας.
Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια, ενώ για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει και εισοδηματικό «πλαφόν», καθώς αν μία οικογένεια έχει εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ, το παιδί της δεν θα μπορεί να διεκδικεί τις θέσεις που αναλογούν στις ειδικές κατηγορίες. Το ποσό πάντως του οικογενειακού επιδόματος ίσως ανέβει, καθώς υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την ομοσπονδία πολυτέκνων.
Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων, όπως έχει τονίσει το υπουργείο, δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό που προβλέπεται για όλους τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές, όσοι δικαιούνταν μέχρι σήμερα ελεύθερη μετεγγραφή σε ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους, θα μπορούν -αν δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια- να εγγραφούν σε κάποιο βαθμολογικά υποδεέστερο τμήμα.
Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές
1. Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων σε τρεις ομάδες σχολών.
2. Κεντρικά τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές.
3. Σχολές οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
4. Τμήματα που βρίσκονται στα αζήτητα, δηλαδή δεν καλύπτουν τις προσφερόμενες θέσεις.
5. Μπαίνει τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, καθώς πλέον οι ειδικές κατηγορίες θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.
6. Θα περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων καθώς από φέτος όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε ίδρυμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα παίρνουν απολυτήριο μόνο μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων.
Αναδημοσίευση απο το ΕΘΝΟΣ, 29-4-2011