20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Στάση πληρωμής από το 1/4 του ιδιωτικού τομέα

Πρόσφατα

Χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στη δεινή θέση να μην έχουν λάβει αποδοχές από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, για 3-4 μήνες κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα, στάση πληρωμών και επενδύσεων έχει κηρύξει το Δημόσιο προκειμένου να συγκρατήσει εντός των στόχων του Μνημονίου την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», μία στις τρεις επιχειρήσεις, δηλαδή περισσότερες από 275.000 εταιρείες, οφείλουν στους εργαζομένους τους, κατά μέσο όρο, 3 με 4 μηνιάτικα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες ενόψει και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 60% των διαφωνιών που φτάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιριών, κάθε μεγέθους, αφορά σε μη καταβολή δεδουλευμένων, δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Μιχάλης Χάλαρης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, μπροστά στον φόβο της απόλυσης τους, προβαίνουν σε καταγγελίες στο Σώμα μόνο αφότου έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών από τη στιγμή που ο εργοδότης σταματά να τους αποδίδει μέρος ή και το σύνολο του μισθού τους.

Ειδικά κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία προβλέπεται από τον νόμο, αρκετοί εργοδότες κατέβαλαν το Δώρο του Πάσχα αλλά εξακολούθησαν να μην αποδίδουν τους μισθούς που χρωστάνε στους εργαζόμενους τους. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε γίνει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Δημόσιο: Στάση πληρωμών και επενδύσεων

Σε άτυπη στάση πληρωμών και σε μια σαφή στάση επενδύσεων έχει προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, προκειμένου όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο να επιτευχθεί η κάλυψη στις αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί σε έσοδα και δαπάνες του κράτους και να συγκρατηθεί το έλλειμμα εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2011 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις σε 9 από τους 28 βασικούς τομείς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής. Δηλαδή, στο 33% των τομέων του προγράμματος δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί κάποια δαπάνη. Συνολικά, οι τομείς του Προγράμματος Δημοσίων Έργων είναι 30, καθώς υπάρχουν και εκείνοι των Ολυμπιακών έργων και του αποθεματικού.

Το Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει ωστόσο ούτε σε τομείς που πλήττονται αυτή τη στιγμή, όπως η απασχόληση, ή σε τομείς που θα μπορούσε να στηριχθεί η ανάκαμψη, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια. Παράλληλα, οι δαπάνες του κράτους για επιχορηγήσεις, μετακινήσεις, λειτουργικά έξοδα και προμήθειες μπορεί να μην είναι μηδενικές, αλλά εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι» για τυχόν εκτροχιασμό άλλων δαπανών, όπως εκείνες για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή:tvxs.gr, 22-4-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις