20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Game over και για τις τελευταίες κοινωνικές παροχές!

Πρόσφατα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΙΚΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ!

Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα γίνουν οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, καθώς οι δικαιούχοι θα προκύπτουν αφού πρώτα θα έχει συνυπολογιστεί το εισόδημα τους καθώς και τεκμήρια διαβίωσης όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.ά.!

Αυτό που επιδιώκεται, κατ’ εντολή της τρόικα και με τη συναίνεση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, είναι η δραστική μείωση του αριθμού των δικαιούχων για τα επιδόματα ανεργίας, το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα για το τρίτο παιδί, την ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες και το φοιτητικό καθώς και τα επιδόματα για άτομα με αναπηρία.

Από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 2012!

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες, ειδικά αυτή την περίοδο θα έπρεπε να ενισχύονται και όχι να βλέπουν και αυτά τα ελάχιστα επιδόματα τα οποία ελάμβαναν να εξαφανίζονται προς εξυπηρέτηση των πιστωτών της χώρας!

Η κυβέρνηση ετοιμάζει την απογραφή όλων των δικαιούχων προνοιακών επιδοµάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο. Σύμφωνα με «Τα Νέα», η απογραφή όσων λαµβάνουν επιδόµατα θα γίνει µέσω του τραπεζικού συστήµατος ΔΙΑΣ. Ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει επίσης να απογραφούν. Οι δικαιούχοι που πληρώνονται µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να συµπληρώσουν το έντυπο που θα τους φέρει κάποια στιγµή ο ταχυδρόµος.

Στις τράπεζες για την απογραφή θα προσέλθουν είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δηµιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδοµένων και να υπάρχει σαφής εικόνα «ποιος φορέας δίνει τι».

Θυμίζουμε ότι την περικοπή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές έχει προαναγγείλει ο επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας -γραπτώς- σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι τα επιδόματα ανεργίας, όπως και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα, θα πρέπει να δίδονται κατόπιν ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλων εισοδημάτων του διακαιούχου.

Για την απογραφή δίνεται ένα περιθώριο 3-4 µηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Αφού δηµιουργηθεί η βάση δεδοµένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήµατα στο Δηµόσιο, αλλά θα διακοπεί η καταβολή του αντίστοιχου επιδόµατος!

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ!

Εκτός από την απογραφή θα δηµιουργηθεί ενιαίο κέντρο για να εξετάζονται οι περιπτώσεις αναπηρίας. Πρόκειται για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στο νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Σώµα θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε «όλα τα νέα αιτήµατα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί». Στην κάρτα του πολίτη θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθµός από το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων που θα δηµιουργηθεί.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι στόχος τους είναι να περιοριστούν δραστικά τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα και παροχές

Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έχει εξαπολύσει την πιο βάρβαρη και ανελέητη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της χώρας και των πιο ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων εξωθώντας τους στη φτώχια και την εξαθλίωση, τη στιγμή που χαρίζονται εκατοντάδες δις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και απαλλάσσονται από την φοροεπιδρομή και την εισοδηματική λεηλασία οι «έχοντες».

Ενάντια στην κοινωνική και εργασιακή αυτή εξαθλίωση μία είναι η λύση: εξέγερση! Για την ανατροπή των πολιτικών αυτών σε Ελλάδα και Ευρώπη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη,

μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,

σχετικά με τις προωθούμενες κυβερνητικές περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

H απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση μετά από συμφωνία της με την τρόικα, δεν γίνεται, όπως ισχυρίζεται, για να αντιμετωπιστούν παρατυπίες στη χορήγησή τους, αλλά για την άγρια περικοπή τους και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους. Η κυβέρνηση και η τρόικα θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους τους μέσω της σύνδεσης της χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το κυβερνητικό και τροϊκανό επιχείρημα ότι προχωρούν σε αυτές τις περικοπές για να στηριχθούν αυτοί και αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι ολωσδιόλου αβάσιμο και ψευδές. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθούν τα κοινωνικά επιδόματα όσων έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά θα πάνε στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας. Έτσι, όμως, η κυβέρνηση καταργεί μια για πάντα την αρχή της καθολικότητας στις δημόσιες κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές, μια αρχή η οποία αποτέλεσε μεταπολεμικά το βασικό θεμέλιο του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες με αναπηρίες, τους ανέργους και τους πολύτεκνους να αντιδράσουν ενωτικά και δυναμικά στην πρόθεση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να τους ρίξει σε έναν κοινωνικό και οικονομικό καιάδα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 04/04/2011

Πηγή: iskra.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις