19.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ερχονται νέες περικοπές (δις)

Πρόσφατα

ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ 27,5 ΔΙΣ. (ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 2010-15 50 ΔΙΣ.) ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ. ΛΟΓΩ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.

Μέτρα-σοκ 27,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το συνολικό βάρος της εξαετίας 2010-2015 στα 50,5 δισ. ευρώ, εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που προσδοκούν από αποκρατικοποιήσεις και δημόσια περιουσία.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που αναμενόταν να φθάσει σήμερα στην Αθήνα, θα κάνει «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία του προϋπολογισμού και τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει πιστή εφαρμογή του Μνημονίου.

Η διαπίστωση του τεχνικού κλιμακίου, όπως και των επικεφαλής που θα αφιχθούν -εκτός απροόπτου- εντός της εβδομάδας κυρίως για τη συμφωνία των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2014, αφορά κατ’ αρχάς τη νέα απόκλιση του ελλείμματος του 2010, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έκλεισε στο 10,6%. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών κρατά αποστάσεις θέλοντας να στηρίξει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, ανεβάζει το συνολικό πακέτο των αποκλίσεων του τρέχοντος έτους από 1,8 δισ. ευρώ σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν τα 18,5 δισ. του Μεσοπρόθεσμου 2012-2014 και τα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ του 2015, δεδομένης της δέσμευσης μείωσης του ελλείμματος στο 1% ή 3 δισ. ευρώ, μαζί με τα 14,8 δισ. ευρώ μέτρα του 2010 και τα 8,2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, το συνολικό πακέτο μέτρων για την εξαετία 2010-2015 διαμορφώνεται στα 50,5 δισ. ευρώ! Τελικός στόχος, η μείωση του ελλείμματος στα 3 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ του 2009. Και αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες αποκλίσεις στο μέλλον ανάλογες του προηγούμενου έτους.

Η εξίσωση που έχει να λύσει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα είναι πώς θα επιμεριστούν τα μέτρα των 27,5 δισ. ευρώ (περίπου 4 δισ. τα συμπληρωματικά μέτρα του 2011) από φέτος μέχρι και το 2015. Δεδομένης της μεγαλύτερης φετινής απόκλισης (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υστέρηση των εσόδων, που δεν λέει να ανακοπεί ούτε τον Μάρτιο) ήδη διερευνάται η επίσπευση ορισμένων μέτρων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί για το 2012.

Τα μέτρα, που διερευνούν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι επιτελείς της οδού Νίκης ενόψει των τροϊκανών, αφορούν:

1 Περικοπή ή ολική κατάργηση 980 φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.λπ.) προσδοκώντας έσοδα από 3 δισ. έως 5 δισ. ευρώ. Είναι βέβαιο ότι θα εξαιρεθεί η κάλυψη του αφορολογήτου 12.000 ευρώ με αποδείξεις. Οι απαλλαγές που θα περισωθούν θα χορηγηθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το οικονομικό επιτελείο έχει προσδιορίσει στα 60.000 με 70.000 ευρώ το όριο μέχρι του οποίου θα χορηγούνται.

2Τρίτη κατά σειρά επιλεκτική μείωση αποδοχών όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ, με προτεραιότητα στα στελέχη, αλλά και σε επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο ότι η μισθολογική πολιτική περνάει σε Διυπουργική Επιτροπή με το νομοσχέδιο του ΤΠΚΔ. Θα συνδυαστεί με μείωση επενδύσεων, αύξηση τιμολογίων και μείωση λειτουργικών δαπανών. Το συνολικό κονδύλι εξοικονόμησης κυμαίνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ, από 800 εκατ. αρχικά.

3Δραστική μείωση αποδοχών στο Δημόσιο μέσω ενιαίου μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί κανονικά από 1.7.2011, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

4Περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση βάσει εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

5Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ, εισάγοντας στον ανώτατο συντελεστή 23% σχεδόν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται και ένταξη νέων στο καθεστώς ΦΠΑ.

6Επίσπευση προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών, σε συνδυασμό με συρρίκνωση Δημοσίου. Ο «Καλλικράτης» επεκτείνεται εκτός των δήμων σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα, εφορίες, τελωνεία κ.λπ. Οι πλέον των 4.000 φορέων θα μειωθούν δραστικά και όσοι απομείνουν θα δουν δραστική περικοπή δαπανών.

7Διεύρυνση κανόνα προσλήψεων από 1/5 σε 1/7 ή ακόμα και 1/10. Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και «πάγωμα» προσλήψεων, καθώς αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων και υπηρεσιών.

8Κληρονομιές και κυρίως «ορφανοί» τραπεζικοί λογαριασμοί είναι ένα από τα τελευταία εντυπωσιακά χαρτιά του οικονομικού επιτελείου, το οποίο υπολογίζει στα 4 δισ. ευρώ το συνολικό όφελος.

9Στοχοποίηση οφειλετών του Δημοσίου με επίκεντρο όσους έχουν οικονομική δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών.

10Κατάργηση περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν έσοδο για κάποιους φορείς ή ασφαλιστικά ταμεία, ως μέτρο ανάπτυξης.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν γίνει είναι η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς και η επέκταση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων, που για την ώρα απορρίπτονται.

Εκείνο που αναμένουν με ενδιαφέρον οι επικεφαλής της τρόικας είναι το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, που θα μειώσουν το δημόσιο χρέος των 340 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για την ανάθεση των συμβούλων. Η ανάθεση έγινε για ΔΕΠΑ, επέκταση σύμβασης «Ελ. Βενιζέλος», ΕΑΣ, αξιοποίηση Ελληνικού και ακολουθούν αξιοποίηση ακινήτων, κρατικά λαχεία, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, με στόχο μέχρι το καλοκαίρι να έχουν προσληφθεί όλοι οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων. *

Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4-4-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις