28.2 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Συνεχής διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Πρόσφατα

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργούς ουσίας που ανιχνεύονται στη θάλασσα στη Φουκουσίμα ενδεχομένως να σημαίνει ότι μπορεί να διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

“Αυτή είναι μία πιθανότητα”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής. Πρόσθεσε δε, ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν σήμερα 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανακοίνωση της Διεθνούς υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές, δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. “Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες”, δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: “Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία”.

Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και τόνισε πως θα ληφθούν νέα μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συνστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Μια μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πρόκειται για 155 Πεζοναύτες που ανήκουν στην “Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος” (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ και αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

“Θα βοηθήσουν τους ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών”, διευκρίνισε αμερικανός στρατιωτικός.

Από τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου και του τσουνάμι που ακολούθησε 27.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ το κόστος της καταστροφής ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια.

Ίχνη ραδιενέργειας έχουν ανιχνευτεί σχεδόν σε όλη την Κίνα

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια σχεδόν σε όλη την Κίνα αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσιο υγεία

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η ραδιενέργεια έχει ανιχνευτεί σε όλες τις πολυπληθείς επαρχίες της βόρειας, ανατολικής και νότιας Κίνας.

Πολύ μικρά ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 137 και 134 από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα σε αρκετές επαρχίες, αλλά και στο Πεκίνο, επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει πως οι τιμές είναι πολύ μικρές, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων.

Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 31-3-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις