16.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

“Σύμφωνο για το Ευρώ”: Συνταγή υπερ-λιτότητας

Πρόσφατα

“Σύμφωνο” που μπορεί μόνο να βαθύνει την κρίση στην Ε.Ε. χαρακτηρίζει η ηγεσία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το “Σύμφωνο για το Ευρώ”, ενώ παράλληλα σημειώνει την ανάγκη διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος σε κάθε χώρα της Ευρώπης, έτσι “ώστε να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό μνημόνιο της φτώχειας, της ανεργίας και της λιτότητας”. Παράλληλα οι δυνάμεις του ΚΕΑ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μετώπων αντίστασης, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η πολιτική εκστρατεία του κόμματος για τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΕΑ εν όψει και της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το “Σύμφωνο για το Ευρώ”, ο Πιέρ Λοράν (πρόεδρος του ΚΕΑ) και ο Αλέξης Τσίπρας, η Μαρίζα Ματίας, Μαϊτέ Μόλα και ο Γκριγκόρι Πετρένκο (αντιπρόεδροι του ΚΕΑ), έδωσαν συνέντευξη Τύπου με θέμα: “Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και το Σύμφωνο για το Ευρώ”.

Ο Π. Λοράν καταδίκασε την εφαρμογή “αυτής της νέας φάσης των πολιτικών της υπερ-λιτότητας που αφορούν στους μισθούς και στους προϋπολογισμούς”. Ο ίδιος επισήμανε ότι “αυτή τη φορά είναι η εφαρμογή αυτών των συνταγών υπερ-λιτότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η εγγραφή τους στις νομοθεσίες ακόμα και στα Συντάγματα”. “Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται λοιπόν να μετατρέψουν τη λιτότητα σε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο!” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑ. “Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτές τις επιλογές που μας οδηγούν προς την οικονομική ύφεση και την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστήσουν μέτωπα αντίστασης στο “Σύμφωνο για το Ευρώ”.

Για το ΚΕΑ η αριστερά έχει την ευθύνη να θέσει το θέμα της εναλλακτικής λύσης σε αυτές τις πολιτικές κοινωνικής οπισθοδρόμησης: έχει φτάσει η ώρα να αλλάξουν ριζικά οι προσανατολισμοί της Ε.Ε.”, τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στους 3 βασικούς άξονες που κυριαρχούν σε αυτή την εναλλακτική προσέγγιση: “1. η δημοκρατία: οι λαοί και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να λένε τη γνώμη τους για τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς προσανατολισμούς στην Ευρώπη και στις χώρες τους. 2. Η χειραφέτηση των λαών, των κρατών και της Ε.Ε. από την κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών: Πρέπει να υπάρξει δημοκρατικός και δημόσιος έλεγχος των χρηματοοικονομικών θεσμών. 3. Η αλληλεγγύη και η κοινωνική ανάπτυξη: Το χρήμα και ο πλούτος που δημιουργούν οι εργαζόμενοι πρέπει να εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον και την προστασία του πλανήτη”. Ο Π. Λοράν ολοκλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΕΑ στο τελευταίο του συνέδριο αποφάσισε να ξεκινήσει μια μεγάλη πολιτική εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης, η συζήτηση του οποίου θα προωθηθεί μέσω της διαδικασίας της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας των πολιτών.

Αλ. Τσίπρας: Ευρωπαϊκό Μνημόνιο η “Συνθήκη για το Ευρώ”

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση “στη στρατιωτική επέμβαση της νέας συμμαχίας των προθύμων στη Λιβύη”, καθώς και τη συμπαράστασή του “στον πολύπαθο λαό της Λιβύης που ζούσε εδώ και χρόνια υπό το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι με την πλήρη ανοχή της διεθνούς κοινότητας”. Παράλληλα τόνισε ότι “οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από τους δυτικούς συμμάχους πρέπει να σταματήσει τώρα” και πρόσθεσε πως “χρειαζόμαστε μια διπλωματική λύση του προβλήματος και ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Λιβύης για τον οποίο ζητάμε το αυτονόητο, να είναι σε θέση να καθορίσει αυτός το μέλλον του”. Εκ μέρους του ΣΥΝ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα να προσφέρει τις στρατιωτικές της βάσεις για τη διευκόλυνση της επέμβασης στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στη «Συνθήκη για το Ευρώ», ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ είπε ότι είναι ένα «Ευρωπαϊκό Μνημόνιο», ενώ συμπλήρωσε πως “αφότου η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, θέλουν τώρα να επιβάλλουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο μόνιμης λιτότητας. Αυτό το Σύμφωνο μπορεί μόνο να βαθύνει την κρίση στην Ε.Ε.”. Ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία δημοψηφίσματος σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. για το Σύμφωνο. Τέλος ζήτησε από την Ευρώπη να λάβει μέτρα όπως η ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος «από πάνω προς τα κάτω», άμεση επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μέρους αυτού, απευθείας δανεισμό των κρατών (ή δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έναν πραγματικό (ενισχυμένο) Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και άμεσα μέτρα που θα σταματούν το κοινωνικό dumping και τις δημοσιονομικές και εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών.

Κ.Ζ.

Αναδημοσίευση απο την ΑΥΓΗ, 25-3-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις