27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέα απεργία των γιατρών στο ΙΚΑ και το ΕΣΥ

Πρόσφατα

Από τις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΣΥ θα σημαδευτεί η ερχόμενη εβδομάδα στο χώρο της Υγείας. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ενώ η δημόσια διαβούλευση για τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βρίσκεται σε εξέλιξη, οι φορείς οι οποίοι έχουν συγκροτήσει το “Πανιατρικό Αγωνιστικό Μέτωπο” διαμαρτύρονται για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας.

Συγκεκριμένα σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Μαρτίου η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει επίσης για την Τετάρτη 30 Μαρτίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Από τη δική τους πλευρά οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών (ΙΣΑ), Πειραιώς (ΙΣΠ) και Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), καθώς και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ) καλούν τους ιδιώτες γιατρούς σε σαρανταοκτάωρη απεργία για τις 29 και 30 Μαρτίου.

Επίσης, για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 12.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν χθες οι επικεφαλής των τριών Ιατρικών Συλλόγων και των άλλων φορέων του “Πανιατρικού Αγωνιστικού Μετώπου”, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Σωτ. Ρηγάκης υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση αγνοεί τους αγώνες και τις θέσεις του ιατρικού κινήματος” και εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου, τον οποίο χαρακτήρισε “αρχιλογιστή που δίνει ρεσιτάλ παραπλάνησης και ασκεί πολιτική με τους κολλητούς του και την παρέα του”. Ο Σωτ. Ρηγάκης έκανε επίσης λόγο για “ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό στον χώρο της Υγείας” και προειδοποίησε ότι “οδηγούμαστε σε αδιέξοδο”.

Παρεμβάσεις διοικητικών υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων προς μεγάλο αριθμό γιατρών – μελών του ΙΣΠ, προκειμένου οι τελευταίοι να περιορίσουν δραστικά τη συνταγογράφηση, ακόμη και για χρονίους ασθενείς, κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Βαρβ. Ανεμοδουρά. Η ίδια εξέφρασε επίσης την αντίθεση του ΙΣΠ στο προτεινόμενο σχέδιο εφημέρευσης για τα δημόσια νοσοκομεία του Πειραιά.

Επίθεση κατά του υγειονομικού χάρτη εξεπέλυσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημ. Βαρνάβας και τόνισε ότι “οποιοσδήποτε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα δεχόταν να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που περιλαμβάνει αυτός ο υγειονομικός χάρτης. Πρόκειται για κατασκεύασμα από τα εργαστήρια του υπουργείου Υγείας, με στοιχεία αμφίβολης επιστημονικότητας, το οποίο θα προωθήσει τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μιχ. Βλασταράκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει μισθούς πείνας για τους νέους γιατρούς, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ, και κατήγγειλε ότι ο Αν. Λοβέρδος ασκεί πολιτική Υγείας με τα “εξαπτέρυγά” του και τα “παπαγαλάκια”.

Απεργία και από την ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια στιγμή, εικοσιτετράωρη απεργία γαι τις μονάδες Υγείας της περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. για εκείνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 24-3-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις