15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μαθητική παρέλαση με θεατές τα ΜΑΤ

Πρόσφατα

Στην αναίτια προσαγωγή 8 εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών στη πλατεία Συντάγματος αλλά και έξω από τα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου. Στην έξοδο του Μετρό Συντάγματος, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, είχαν συγκεντρωθεί καλλιτέχνες που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Μνημόνιο και την ανεργία πραγματοποιώντας ένα δρώμενο με κούκλες τις οποίες είχαν προηγουμένως μεταφέρει μαζί τους. Μαζί με τους καλλιτέχνες βρισκόταν και ομάδα εκπαιδευτικών που καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολικών μονάδων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η αστυνομία, που είχε αποκλείσει με ισχυρότατες δυνάμεις κάθε είσοδο της πλατείας, επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους και προχώρησε σε τέσσερις βίαιες προσαγωγές, δύο καλλιτεχνών και δύο αδιόριστων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της πρόληψης κάθε μορφής διαμαρτυρίας των πολιτών. Η ντροπιαστική αυτή εικόνα συμπληρώθηκε όταν αστυνομικοί με πολιτικά ‘συνέλαβαν’ μέχρι και τις κούκλες των καλλιτεχνών. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις αναίτιες προσαγωγές εκπαιδευτικών έξω από τα γραφεία της ΔΟΕ στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη επιχείρηση κατηγορώντας την αστυνομία ότι παρακολουθούσε τους εκπαιδευτικούς.

Οι συγκεντρωμένοι μετά τις προσαγωγές άνοιξαν πανώ στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος ενώ φώναζαν συνθήματα όπως “Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού”. Η ένταση συνεχίστηκε όταν μεταφέρθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όπου εμποδίστηκαν ξανά από τα ΜΑΤ.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που παρακολούθησε την παρέλαση απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τις προσαγωγές, ενώ περιορίστηκε να συγχαρεί τους μαθητές και δήλωσε πως «Οι Έλληνες ενωμένοι αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, που αφήνουν τον κόσμο άφωνο. Αυτό αποτυπώνεται στο 1821, που καταφέραμε να ρίξουμε μια άτρωτη αυτοκρατορία. Σήμερα έχουμε να υπερβούμε μια κρίση που φαίνεται ανυπέρβλητη. Θα τα καταφέρουμε, όπως πάντα. Είναι στο χέρι μας.»

Οι 8 προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι λίγο μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης αφού τους έγινε εξακρίβωση στοιχείων.

Αναδημοσίευση απο την ΑΥΓΗ, 25-3-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις