27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Η κυβέρνηση «κλείνει» το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» ελέω Μνημονίου! Σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευομένων

Πρόσφατα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

18/3/2011

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ και συνεπακόλουθα η χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό την καθοδήγηση του υπουργού κ. Λοβέρδου. Πολιτική, η οποία στα πλαίσια του Μνημονίου αντιμετωπίζει την υγεία με λογιστικά και δημοσιονομικά κριτήρια, αδιαφορώντας πλήρως για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Μια πολιτική που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και «σπρώχνει» τους ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές και νοσοκομεία.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ), τμήματα του οποίου κλείνουν και συγχωνεύονται με άλλα τμήματα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».Το ΕΚΑΣΚΑΠ, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του στο ΕΣΥ, λειτουργεί επί σειρά ετών με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΣΚΑΠ ενημερώθηκαν ότι λόγω «έκτακτης ανάγκης» (!), το νοσοκομείο θα προχωρήσει σε «λειτουργική διασύνδεση» της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας με την Γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των νοσηλευόμενων παιδιών, τα οποία μετεγχειρητικά χρειάζονται φροντίδα από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

Οι νοσηλευτές του τμήματος επισημαίνουν με υπόμνημά τους στη διεύθυνση του Νοσοκομείου ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να σταθεί μοιραία για την υγεία των νοσηλευομένων παιδιών, αφού οι καρδιοχειρουργικοί ασθενείς συνιστούν ειδική κατηγορία χειρουργικών ασθενών που χρειάζονται περίθαλψη από εξειδικευμένη μονάδα.

Επί πλέον, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα τόσο στην θεραπεία-νοσηλεία των παιδιών που έχουν ανάγκη, δημιουργώντας λίστες αναμονής και ροές στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όσο και στις εφημερίες.

Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν, με επιστολές και ανακοινώσεις τους, να διατηρηθούν όλα τα τμήματα του ΕΚΑΣΚΑΠ και να πληρωθούν όλες οι κενές θέσεις που αντιστοιχούν στο Κέντρο.

Επειδή η προσφορά εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Επειδή η παραπάνω συγχώνευση δεν πρέπει να γίνει, γιατί ουσιαστικά θα κλείσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι οικογένειές τους, να ταλαιπωρούνται και να οδηγούνται πολλές φορές στην απόγνωσή τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία σε βάρος των εισοδημάτων τους και πιθανόν σε βάρος της υγείας τους.

Επειδή τα παιδιά και η υγεία τους δεν είναι αριθμοί για να συγχωνεύονται, με μοναδικό κριτήριο, αυτό της εξοικονόμησης πόρων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Θα επανεξετάσει την απόφαση για συγχώνευση της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας του ΕΚΑΣΚΑΠ με την Γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Θα επανεξετάσει, επίσης, τη συγχώνευση άλλων τμημάτων του Κέντρου, που έγιναν με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε όχι μόνο να μην κλείσει το ΕΚΑΣΚΑΠ, αλλά και να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη;

2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο ΕΚΑΣΚΑΠ, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασθενείς του (παιδιά και νήπια), σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Κέντρου; Θα προχωρήσει στη σύσταση νέου οργανογράμματος, ώστε να καλύψει την αυξημένη προσέλευση ασθενών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις