26.8 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Η ανεργία στο 20%, τα επιδόματα στον Καιάδα

Πρόσφατα

‘Η κυνικότητα και η ωμότητα με την οποία ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, προανήγγειλε την χωρίς εκπτώσεις, στυγνή εφαρμογή της κυβερνητικής μνημονιακής δέσμευσης για περικοπή των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ, με τη μέθοδο των εισοδηματικών κριτηρίων, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από ακραία νεοφιλελεύθερη, είναι και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, προσθέτοντας ότι “σήμερα 6 στους 10 ανέργους, δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ με την περαιτέρω περικοπή και των 500 εκατ. ευρώ, η αναλογία αυτή θα προσεγγίσει το 80% !

Αναφερόμενη στα προχθεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ σημειώνει ότι “δείχνουν καθαρά ότι ο ρυθμός με τον οποίο η ανεργία καλπάζει με τις μαζικές απολύσεις να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, θα οδηγήσει κυριολεκτικά τον τόπο κατά το επόμενο χρονικό διάστημα σε μια «εσωτερική ανθρωπιστική κρίση» με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Είναι αδιανόητος πια, ο βαθμός, η ταχύτητα και η βιαιότητα με την οποία επιχειρείται η αναδιανομή του πλούτου από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εγχώριους και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κανένα δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους, καμιά κοινωνική προστασία για τους απολυμένους, καμία πρόνοια για την ανακούφιση για το 25% του ενεργού εργατικού δυναμικού, που οδηγείται σιδηροδέσμιο στην φτώχεια και το περιθώριο, τονίζει η Αυτόνομη Παρέμβαση, προσθέτοντας ότι “αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, και μοναδική λύση είναι η ανατροπή της παράλογης, καταστροφικής και αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλουν Μνημόνιο, τρόικα και μεγάλο κεφάλαιο”.

Πέντε προτάσεις για τα επιδόματα

Τέλος καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να βάλει επιτέλους ψηλά στη διεκδικητική της ατζέντα, τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακουφίζουν τους ανέργους και θα παρέχουν ένα ελάχιστο πλαίσιο εκτεταμένης κοινωνικής προστασίας, διεκδικώντας:

*Καμιά περικοπή των πόρων του ΟΑΕΔ, αντίθετα απαιτείται γενναία αύξηση τους, μέσα από τη μεταφορά πόρων από τις δήθεν «ενεργητικές» πολιτικές της στήριξης της εργοδοτικής ευελιξίας.

*Επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού της ΕΓΣΣΕ

*Καταβολή του επιδόματος για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία

*Στοχευμένα επιπλέον προγράμματα στήριξης των απολυμένων, των νέων, των γυναικών

*Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους με τα ΜΜΜ, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, φθηνά τιμολόγια σε ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες.

ΕΚΑ: Από δικές μας εισφορές τα επιδόματα

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση στις σημερινές αναφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον δηλώνει κατηγορηματικά “ότι δεν μπορεί κανείς ούτε καν να διανοηθεί να περικόψει τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας. Εάν οι κύριοι της τρόικας είναι κοινωνικά ανάλγητοι και δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν όσοι χάνουν τη δουλειά τους ας παραμείνουν οικονομικά ορθολογιστές και να παραδεχτούν ότι τα εν λόγω κονδύλια προέρχονται από εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων και όχι από τον προϋπολογισμό.

Δεν τους αφορούν! Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας”!

Το ΕΚΑ προσθέτει ακόμα ότι “το μόνο που θα δεχτούμε και απαιτούμε για τους εργαζόμενους, που καθημερινά αγωνίζονται στις σημερινές τραγικές συνθήκες έκρηξης της ανεργίας και των απολύσεων είναι:

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του και πολιτικές υπέρ της αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας”.

Αντιδράσεις για τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας

“Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν να μένουν απροστάτευτοι οι άνεργοι για να ρέουν δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά ταμεία προς τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας” υποστηρίζει το ΚΚΕ σχετικά με τις εισηγήσεις για την περικοπή του επιδόματος ανεργίας. “Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να αναπτυχθεί πολύμορφη δράση όλων των εργατικών και λαϊκών οργανώσεων για να προστατευθούν οι οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων” προσθέτει το ΚΚΕ.

“Η ιδέα ότι, σε καιρούς έκρηξης της ανεργίας, μπορεί να εξοικονομηθεί μισό δισεκατομμύριο από δαπάνες για ανέργους, είναι σίγουρα αρρωστημένη” επισημαίνουν σχετικά οι Οικολόγοι Πράσινοι που υπογραμμίζουν ότι “αν τα «ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης» οριστούν όπως με τις συντάξεις, και περιουσία θεωρηθεί η πρώτη ή δεύτερη κατοικία, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αφήνει εκτός κοινωνικής προστασίας την πλειοψηφία των ανέργων της”.

“Η ανεργία καλπάζει. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας απουσιάζει δραματικά. Την ίδια ώρα απειλούνται τα επιδόματα για τους ανέργους” σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, και τονίζει ότι “η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία διαλύεται. Οφείλει να αποκρούσει μέτρα που καταστρέφουν την κοινωνική προστασία”.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις