Οι προβλέψεις της Κοµισιόν για το 2011. Ολι Ρεν: Ο Νότος υφίσταται το κόστος της προσαρµογής σε αντίθεση µε τον Βορρά.
Υψηλότερη από το αναµενόµενο ανάπτυξη για την ευρωζώνη το 2011 προέβλεψε η Κοµισιόν στις χθεσινές εκτιµήσεις της, µολονότι και πάλι το έτος θα παρουσιάσει χαµηλότερη ανάπτυξη απ’ ό,τι το 2010 κι αυτή θα οφείλεται ως επί το πλείστον στις επιδόσεις της Γερµανίας. Ο αρµόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δεν δίστασε να επισηµάνει τους κινδύνους που υπάρχουν, τόσο εξαιτίας του πληθωρισµού όσο και των εελίξεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Τόνισε ακόµη ότι η ανάπτυξη είναι άνιση, µε τις χώρες του Νότου να υφίστανται το κόστος της προσαρµογής, ενώ έκανε λόγω για «εύθραυστη κατάσταση» στις αγορές, λόγω του δηµόσιου χρέους.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΆΝΕΙΣΜΟΥ
Σύµφωνα µε τον κ. Ρεν, το κόστος δανεισµού για χώρες µε µεγάλα ελλείµµατα παραµένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ «σηµαντικές αδυναµίες» παραµένουν στη βιωσιµότητα των δηµοσίων οικονοµικών ορισµένων κρατών και στη χρηµατοδότηση ιδιωτικών τραπεζών. Σύµφωνα µε τις ενδιάµεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη το 2011 στην ευρωζώνη θα κινηθεί στο 1,6%, έναντι 1,5% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέµβριο και 1,7% το 2010. Για τη Γερµανία, η ανάπτυξη αναµένεται στο 2,4%, για τη Γαλλία στο 2,2% και για την Ιταλία στο 1,1%. Σηµειώνεται ότι στις ενδιάµεσες προβλέψεις δίδονται στοιχεία µόνο για τις µεγάλες χώρες και όχι για τις µικρές, όπως η Ελλάδα.
Η καλύτερη του αναµενοµένου ανάπτυξη δεν δείχνει ωστόσο να µεταφράζεται σε µείωση της ανεργίας. Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, η ανεργία στην ευρωζώνη κινείται στο 9,9%, αφού παρέµεινε «κολληµένη»στο 10%για αρκετούς µήνες.
ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ. Αυξηµένο πληθωρισµό περιλαµβάνουν επίσης οι προβλέψεις της Κοµισιόν – από 1,8% στο 2,2%, πάνω από το όριο δηλαδή του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, δεδοµένων καιτων εξελίξεων στο πετρέλαιο, παράγοντες των αγορών εκτιµούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκιά της νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε.
Ο αυξηµένος πληθωρισµός και η υψηλή ανεργία παραµένουν αγκάθια.
Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές θα επιτρέψει στον τοµέα αυτόν να συνεισφέρει στο κόστος ανάκαµψης από την κρίση, για την οποία φέρει τη βασική ευθύνη.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»
Η ΑΝΑΓΚΗ στήριξης της Ελλάδας από την Ευρώπη και η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης στην Ιρλανδία να επαναδιαπραγµατευτεί τους όρους του Μνηµονίου της – κάτι που αφορά άµεσατη χώρα µας – απασχόλησε (και) χθες τον ξένο Τύπο. Η «Wall Street Journal» φιλοξένησε άρθρο του επικεφαλής οικονοµολόγου της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σµίντινγκ µε τίτλο «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».
Οπως γράφει ο Σµίντινγκ, «εάν η ευρωζώνη µπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς αναγκαστική αναδιάρθρωση δηµόσιου χρέους, τότε η φήµη της σε όλο τον κόσµο µπορεί να σωθεί, ενώ η Ευρώπη θα µπορέσει να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές». Και καταλήγει: «Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για την (οικονοµική) προσαρµογή. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η Ελλάδα έχει ελπίδες. Η χώρα δεν έχει φούσκα στην αγορά ακινήτων και δεν υποφέρει από υπερβολικό χρέος του ιδιωτικού τοµέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σµίντινγκ. Η «WallStreet Journal» αναφέρει ακόµη ότι η προσπάθεια της Ιρλανδίας να επαναδιαπραγµατευτεί τουλάχιστον µέρος των όρων του µνηµονίου, όπως είναι το επιτόκιο της χορήγησης του δανείου σωτηρίας αλλά και τυχόν αναδιάρθρωση οµολόγων που έχουν εκδοθεί από κρατικές ιρλανδικές τράπεζες αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για τις εξελίξεις.
Εάν µετά τις επαφές της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας και της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ βρεθεί λύση και εάν λυθεί το θέµα της Πορτογαλίας την οποία ήδη πολλοί πιέζουν να ζητήσει κι αυτή βοήθεια, τότε µπορεί να βελτιωθούν ταπράγµατα στην ευρωζώνη, καταλήγει.
Εισέπραξε «όχι» για την αλλαγή των όρων του Μνηµονίου.
Η νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, και ειδικότερα ο νέος πρωθυπουργός Εντα Κένι, που εξελέγη µε το «χαρτί»της επαναδιαπραγµάτευσης της συµφωνίας µε την Ενωση και το ∆ΝΤ, εισέπραξε χθες την πρώτη άρνηση, αφού κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα όλοι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες τήρησαν σιγήν ιχθύος. Εκπρόσωπος της Κοµισιόν δήλωσε ότι οι όροι της συµφωνίας είναι δεδοµένοι και δεν µπορούν να αλλάξουν – δηµιουργώντας πρόσθετο προβληµατισµό σε κοινοτικούς παράγοντες που ασχολούνται µε τον φάκελο της Ελλάδας, καθώς εάν η άρνηση στην Ιρλανδία είναι τόσο κατηγορηµατική θα πρέπει κανείς να συµπεράνει πως ίδια στάση θα τηρηθεί όσον αφορά και τα ελληνικά αιτήµατα για ουσιαστική επιµήκυνση και µείωση επιτοκίων.
Χαµόγελα για τη βολική εισήγηση Βαν Ρόµπαϊ.
Με ικανοποίηση δέχθηκε το βερολίνο την εισήγηση του κ. βαν ρόµπαϊ (φωτογραφία αριστερά) για το Σύµφωνο ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα συζητηθείστη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος τηςγερµανικής κυβέρνησης. ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει ακόµη πιο εξειδικευµένο κείµενο στις8 Μαρτίου, το οποίο και θαυποβληθεί στηΣύνοδο Κορυφής.
Πάντως, έγκυρες διπλωµατικές πηγές έλεγαν ότι το θέµα δεν πρόκειται να κλείσει στις 11 Μαρτίου, «διότι ουδείς έχει λόγο να φανεί ότι υποχωρεί εκ προοιµίου». Ως εκ τούτου, όλα τα ζητήµατα θα κριθούν στις 25 Μαρτίου, ενισχύοντας την εικόνα «αντίστροφης µέτρησης» στηνπορεία της ενωσης προς την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους.
«Δεν υπάρχει στην ατζέντα θέµα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα».
Παράταση της λήξης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα συζητά η Ε.Ε. και όχι αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, όπως τόνισε ο Όλι Ρεν µιλώντας στο Ρόιτερ. Όπως είπε ο επίτροπος της Ε.Ε. για οικονοµικές και Νοµισµατικές υποθέσεις, «η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.
Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόµη ότι υπάρχει στήριξη στην πρόταση της Γερµανίας να εφαρµόζουν οι χώρες της ευρωζώνης πιο αυστηρούς κανόνες στη δηµοσιονοµική τους πειθαρχία. Η πρόταση αυτή της Γερµανίας θα συζητηθεί στα πλαίσια του Συµφώνου ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει το Βερολίνο.
ΓΝΩΜΗ «Να θεσπιστεί φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές»
ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: ΑΝΝΥΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑ (ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΑΔΑ), PERVENCHE BERES (PS, ΓΑΛΛΙΑ), UDO BULLMANN (SDP, ΓΕΡΜΑΝΙΑ), LEONARDO DOMENICI (PD, ΙΤΑΛΙΑ), ELISA FERREIRA (PS, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ), ARLENE MACCARTHY (LABOUR PARTY, ΒΡΕΤΑΝΙΑ).
Μέχρι σήµερα, ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας δεν φορολογείται επαρκώς. H χρηµατοπιστωτική κρίση είχε ως αποτέλεσµα να δώσουν οι φορολογούµενοι, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και παγκοσµίως, δισεκατοµµύρια ευρώ σε έκτακτα µέτρα στήριξης.
Τώρα που ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, είναικαιρός νασυνεισφέρειτο µερίδιό του.
Με πρωτοβουλία της Οµάδας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ξανά αυτό το θέµα, στις 7 Μαρτίου, στο Στρασβούργο.
Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές (FTT), που υπάρχει ως ιδέα ήδη από το 1939, έχει αποκτήσει µια νέα δυναµική και αποτελεί το επόµενο σηµαντικό βήµα που πρέπει και µπορεί να κάνει η Ε.Ε.
Ο φόρος αυτός αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για να δοθεί ένα τέλοςστην φορολογική αδικία. Σήµερα, το φορολογικό βάρος πέφτει στην απασχόληση και στις επιχειρήσεις ενώ ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας παραµένει σε µεγάλο βαθµό απαλλαγµένος από φορολόγηση. Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές θα επιτρέψει στον τοµέα αυτόν να συνεισφέρει στο κόστος ανάκαµψης από την κρίση, για την οποία φέρει τη βασική ευθύνη.
Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές, σε συνδυασµό µετο νέο ευρωπαϊκόεποπτικόκαι ρυθµιστικό πλαίσιο των αγορών, µπορεί να αποτελέσει ένα σηµαντικόεργαλείο αντιµετώπισηςτου υπερβολικού ρίσκου, της κερδοσκοπίας, τουκαιροσκοπισµού καιτης αδιαφάνειας του συστήµατος, µε τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσµια οικονοµία.
Ακόµη και οι πλέον φανατικοί υπέρµαχοι της ελεύθερης αγοράς αναγνωρίζουν ότιο τοµέας των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών, που το 2007 έφτασε να είναι 73,5 φορές µεγαλύτερος από το παγκόσµιο ΑΕΠ, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της αγοράς εξωχρηµατιστηριακών παραγώγων, εστιάζεται σε καιροσκοπικές επενδύσεις αλλά και εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Σήµερα, µε τα όσα συµβαίνουν µε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είναι καιρός να προχωρήσουµε σε µεταρρυθµίσεις που να επαναφέρουν τις χρηµατοπιστωτικές αγορές στη βασική λειτουργία τους – τη χρηµατοδότηση των αναγκών της πραγµατικής οικονοµίας.
Θέλουµε έναν δικαιότερο επιµερισµό του κόστους, στέλνοντας τον λογαριασµό και στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, που φέρουντη βασική ευθύνη για την κρίση αλλά δεν επιβαρύνονται. Θέλουµε ένα αποτελεσµατικό φορολογικό εργαλείο, που µε έναν χαµηλό συντελεστή (όπως 0,01%-0,05%) καθιστά «ακριβές» τιςπλέον καιροσκοπικές και επιζήµιες συναλλαγές
«Η Ενωση πρέπει να κάνει το βήµα. Τώρα που ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, είναι καιρός να συνεισφέρει το µερίδιό του».
– όπως είναι οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας, οι ανοιχτές πωλήσεις ή οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις – χωρίς να επιβαρύνειτις συναλλαγές µε προστιθέµενη αξία για την πραγµατική οικονοµία.
Πρέπει να αµφισβητήσουµε την επιχειρηµατολογία του λόµπι του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος ότι είναι «πλήγµα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονοµίας», να αποθαρρύνουµε αυτές ακριβώς τις κερδοσκοπικές και υψηλού κινδύνου καιροσκοπικές συναλλαγές τονίζοντας ότι το πραγµατικό πλήγµα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονοµίας είναι η φορολογική επιβάρυνση της απασχόλησης καιτων πραγµατικών επενδύσεων.
Η καθιέρωση του φόρου επί των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσµιο επίπεδο θα ήταν καλύτερη λύση.
Ωστόσο, η διαπιστωµένη δυσκολία για να επιτευχθεί λύση σε επίπεδο G20 δεν µπορεί να γίνεται άλλοθι για να παραµένει αδρανής η Ευρώπη. Η Ενωση οφείλει να πρωταγωνιστήσει για µια παγκόσµια συµφωνία κάνοντας η ίδια το πρώτο βήµα, καθιερώνοντας τον φόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναδημοσίευση απο τα ΝΕΑ, 2-3-2011