Τους 50 έφθασαν οι απεργοί πείνας που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 12 ακόμη αναμενόταν χθες το βράδυ να διακομιστούν αντιμετωπίζοντας προβλήματα ανερχόμενης νεφρικής ανεπάρκειας και αφυδάτωσης. Οι μετανάστες, όπως έχουν διαμηνύσει οι εθελοντές γιατροί που τους παρακολουθούν αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί που τους “υποδέχονται”, αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών, ακόμη και κίνδυνο για τη ζωή τους.
Παρά τις δραματικές εκκλήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή γραμμή και κάθε προσπάθεια για απευθείας συζήτηση των αρμόδιων με τους απεργούς πείνας συναντά την άρνηση των υπευθύνων.
Χθες μάλιστα δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, απωθώντας με κλωτσιές τους παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, οι πανεπιστημιακοί Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Μάκης Καβουριάρης, Γιάννης Κουζής και Ευκ. Τσακαλώτος, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, βουλευτές και δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων.
Η συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιούνταν, συμβολικά, έξω από τη Βουλή, πραγματοποιήθηκε τελικά στο δρόμο (!), τραπεζάκια, ομιλητές και δημοσιογράφοι στήθηκαν στη Βασ. Σοφίας και η ενημέρωση ξεκίνησε. Στην παρέμβασή του ο Βασ. Αλεξάκης σχολίασε την αστυνομική επίθεση:
“Έχω ζήσει 40 χρόνια στο εξωτερικό, έχω βεβαίως ταλαιπωρηθεί από τις υπηρεσίες και την αστυνομία, αλλά δεν είχα φάει κλωτσιές, όπως συνέβη σήμερα. Είναι κάτι βέβαια που με ξανανιώνει κατά κάποιο τρόπο, γιατί μου θυμίζει τα χρόνια της χούντας”.
Αναφορικά δε με την απεργία πείνας, είπε ότι “η Ελλάδα έχει κερδίσει πολλά θλιβερά πρωτεία, ελπίζω να μην κερδίσει και τα πρωτεία του θανάτου του πρώτου μετανάστη απεργού πείνας”. Με την ιδιότητα του Β’ αντιπροσώπου της Βουλής ο Τάσος Κουράκης κάλεσε τον πρόεδρο της βουλής, τον πρόεδρο της κυβέρνησης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων “να μην επιτρέψουν μια πελώρια ανθρωπιστική κρίση”.
“Κραυγή αγωνίας να αποφευχθεί η τραγωδία που επαπειλείται” απηύθυνε ο πανεπιστημιακός Σεραφείμ Σεφεριάδης ενώ τους ισχυρισμούς Ραγκούση ότι οι απεργοί πείνας θέλουν ρουσφέτι κατήγγειλε η Δέσποινα Σπανού, μέλος εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέντευξη Τύπου την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν επίσης οι: Κ. Λειβαδάς, μέλος του γενικού συμβούλιου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Π. Λινάρδος – Ριλμόν, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Χάπινες Γκόντγουιν, μέλος της YRE, Β. Αγγελόπουλος, ΕΜΠ, Χ. Βούκουρας, σκηνοθέτης, Τ. Ράπτης, ηθοποιός, Γ. Βαρεμένος, περιφερειακός σύμβουλος, Άννα Χατζησοφιά, ηθοποιός και συγγραφέας, Π. Κωνσταντίνου, δημ. σύμβουλος Αθήνας και πολλοί άλλοι. Την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας επεσήμανε με ανακοίνωσή της η ΚΟΕ.
Αναδημοσίευση απο την ΑΥΓΗ, 2-3-2011