Παράταση της ελληνικής λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2015 κάνει σαφή το «Μνημόνιο Νο 4», με νέα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εγγυημένη. Αντιδράσεις σημειώθηκαν από τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Γιάννη Μιχαλάκη: «Τον Μάιο του 2010, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι” έλεγε κατά λέξη: “Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας από την υλοποίηση αυτού του πακέτου. Και εγώ πρώτος… Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές”. Σήμερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει νέα μέτρα, που είναι 6 φορές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν το 2010. Κάνει όσα -κατά τη δική του δήλωση- αποτελούν απόδειξη αποτυχίας. Επειτα από αυτό, τι σκοπεύει ο ίδιος να πράξει; Μπορεί και παραμένει ακόμη στη θέση του;».
Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ τονίζεται ότι η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί: Στην παραπέρα δραστική μείωση των μισθών, την «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», δηλαδή γενίκευση της προσωρινής – ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών στην Υγεία και στις εναπομείνασες κοινωνικές δαπάνες, για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, νέα φορολογικά βάρη, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και νέες ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «το Μνημόνιο Νο4 που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντιπροσωπεύει τη χαριστική βολή στην οικονομία και τον ελληνικό λαό». Ο Δημητρης Παπαδημούλης από την πλευρά του σχολίασε: «Η κυβέρνηση επιμένει δογματικά σε ένα νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Χτυπά μισθούς και συντάξεις, η φοροδιαφυγή, η ύφεση και η ανεργία καλπάζουν, και έρχεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Ο Κώστας Αϊβαλιώτης του ΛαΟΣ σχολίασε: «Είναι σίγουρο ότι στις 25 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών θα γυρίσει με προικιά. Αν τα εξαργυρώσει με εκλογές, θα φανεί και κατά πόσον θα σχεδιάσει και τη δική του απόδραση, η οποία φυσικά θα έχει διαφορετική σκηνοθεσία από την απόδραση του κ. Καραμανλή».
Η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι όπως προκύπτει, «τα ελλείμματα δεν έχουν μειωθεί. Αντί η κυβέρνηση να ψάχνει πώς θα τα μειώσει, όχι πλέον με οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς με μείωση του κράτους, παλινωδεί και κάνει μισές δουλειές στις διαρθρωτικές αλλαγές».
Απαισιοδοξία και μέσα στο ΠΑΣΟΚ
Εµφανώς πιο ανήσυχοι για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση βγήκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν χθες σε πεντάωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονοµικών, όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εµφανίστηκε προβληµατισµένος για τις εξελίξεις στην οικονοµία, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα.
Η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, μάλιστα φέρεται να παρατήρησε δηκτικά: «Για πρώτη φορά δεν σε βλέπω αισιόδοξο και αυτό είναι καλό σηµάδι γιατί δείχνει ότι αρχίζεις και προσγειώνεσαι…», στο οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως «ακόµη δεν έχει φανεί φως αλλά δεν υπάρχει άλλη πολιτική».
Οι περισσότεροι από τους παρισταµένους κυβερνητικούς βουλευτές καταλόγισαν στον υπουργό Οικονοµικών την έλλειψη σαφούς σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε απευθυνόµενος στον Γ. Παπακωνσταντίνου πως «∆εν είναι ορατό ένα συνολικό σχέδιο που να περιλαµβάνει το Μνηµόνιο αλλά και να το υπερβαίνει. Σ’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν όλες οι εκδοχές, οι δυσκολίες, χρονοδιαγράµµατα, σενάρια, εναλλακτικές λύσεις».
Παρόμοια ήταν και η παρέµβαση της Σούλας Μερεντίτη: «Τον περασµένο ∆εκέµβριο µιλούσαµε για αυξήσεις ενώ η οικονοµία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. ∆εν θέλω να γίνω ήρωας, ούτε και µάρτυρας». Ο Ανδρέας Μακρυπίδης είπε από την πλευρά του: «Ξεκινήσατε από 1 δισ., αυτό πήγε στα 7, στα 15 και µετά στα 50. Αυτό είναι πρόχειρο, ανεδαφικό και ουτοπικό και ως προς το ύψος και ως προς το χρονοδιάγραµµα».
Αλλοι βουλευτές, ζήτησαν από τον υπουργό να τους εξηγήσει «τι έγινε εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή µε τη συνέντευξη της τρόικας». «Έγιναν κάποια λάθη» φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών, αποφεύγοντας να πει περισσότερα.
Πηγή: tvxs.gr, 25-2-2011