21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκινά η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου

Πρόσφατα

Συνεργασίες με υπουργούς για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012-2014 ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι πρώτες συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και την υπουργό Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου.

Στόχος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2015. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται περικοπές 18 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αφορούν στα εξής:

  • Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.
  • Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).
  • Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
  • Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.
  • Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
  • Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως η κυβέρνηση θα πάει σε ανοικτό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς, ώστε να διασφαλίσει μια βιώσιμη λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα που θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Δημοσιεύτηκε στις 24-2-2011 στι in.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις