Σε απεργιακό κλοιό από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα θα βρεθούν αύριο Μνημόνιο και κυβέρνηση, στη μια από τις πλέον κρίσιμες γενικές απεργίες που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα από την έλευση της τρόικας μέχρι σήμερα. Οι αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτκή τροφοδοτούνται από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών (εκποίηση δημόσιας περιουσίας), αλλά και τις αποκαλύψεις για τη σχεδιασμένη προσφυγή του πρωθυπουργού και της κυβέρνηση στο ΔΝΤ. Για “κυβέρνηση μαριονέτα στα χέρια τρόικας και των τοκογλύφων δανειστών” κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν “για να μήν είναι ανάμνηση τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα”.
ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ πραγματοποιούν αύριο απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 π.μ.) με κεντρικά αιτήματα την απόσυρση όλων των νόμων της κυβέρνησης με τους οποίους αφαιρέθηκαν μισθοί και συντάξεις, την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και τη διεκδίκηση νέων αιτημάτων, όπως η καθιέρωση φθηνού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όχι στην εργασιακή ζούγκλα
Τα συνδικάτα διεκδικούν: α) να επιστραφούν 13ος και 14ος μισθός και οι αντίστοιχες συντάξεις, β) να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις κλαδικές συμβάσεις και να σταματήσει η προώθηση ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που δρομολογούν μειώσεις στους μισθούς και ανοίγουν τον δρόμο στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων γ) να αποτραπούν οι νεοφιλελεύθερες αλλαγές που προωθούνται με συνταγματική μορφή σε όλη την Ευρώπη, με κυριότερη τη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος.
Στην κινητοποίηση της Τετάρτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες. Επιπλέον απεργούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μόνο επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν την Τετάρτη τα νοσοκομεία, ενώ απεργούν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Στον χώρο της παιδείας οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πραγματοποιούν 48ωρη απεργία αύριο και την Τετάρτη. Μεταξύ άλλων διεκδικούν την αύξηση του μισθού του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στα 1.400 ευρώ καθαρά, την καταβολή υπερωριών σε όσους έχουν εργαστεί αλλά παραμένουν απλήρωτοι και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προχωρά την Τετάρτη στο κλείσιμο των καταστημάτων.
ΟΤΟΕ: Όχι σε μείωση αποδοχών και απολύσεις
Η ΟΤΟΕ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νομοθετικές παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις που στοχεύουν στην κατάργηση των νομίμων αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, ούτε όσα κυοφορούνται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και απελευθέρωση των απολύσεων μέσω της κατάργησης των Κανονισμών Εργασίας. “Τούτες τις ώρες, που συρρικνώνονται οι αποδοχές και αμφισβητούνται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, είναι χρέος μας να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα, μαζί με τους άλλους εργαζομένους, υπερασπίζοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία που πλήττονται από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις επιταγές της τρόικας.
Νεολαία ΣΥΝ: Δεν θα γίνουμε γενιά των 500 ευρώ
Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΝ καλεί τη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τονίζει: “Οι νέοι και νέες εργαζόμενοι/-ες αποτελούν το κατεξοχήν πληττόμενο κομμάτι του κόσμου της εργασίας. Οι άνεργοι αγγίζουν πλέον τους 700.000, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γίνονται πλέον ο κανόνας για τις νέες γενιές εργαζομένων. Η γενιά των 700 ευρώ αποτελεί πλέον παρελθόν. Η καθιέρωση της μαθητείας και των επιχειρησιακών συμβάσεων την μετατρέπουν σε γενιά των 500 ευρώ. Για όλους αυτούς του λόγους, αλλά και για άλλους που ο καθένας/μία έχει ξεχωριστά, στις 23 Φεβρουαρίου κατεβαίνουμε στους δρόμους μαζί με όλους τους εργαζομένους”.
Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 22-2-2011