20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Νέο φορονομοσχέδιο: Μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και φυλακή για τους μικροοφειλέτες!

Πρόσφατα

ΦΟΒΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η “ΜΑΡΙΔΑ” ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ!

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει ένα ακόμα απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο κινείται στο δίπολο: εξοντωτικές ποινές για τους μικροοφειλέτες και χαριστικές ρυθμίσεις για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τις θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών!

Η εκτεταμένη όμως φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – που αποτελεί δομικό στοιχείο του ελληνικού καπιταλισμού τις τελευταίες δεκαετίες και κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο προς χάριν της ενίσχυσης του κεφαλαίου – δεν είναι «αυτοφυής» αλλά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων του δικομματισμού να την αντιμετωπίσουν. Έλλειψη πολιτικής βούλησης χαρακτηρίζει και την τωρινή κυβέρνηση (βλ. περαίωση και διατήρηση ανυπαρξίας «πόθεν έσχες» για αγορά μετοχών και ομολόγων»), η οποία με το παρόν νομοσχέδιο στοχοποιεί τη «μαρίδα» και χαρίζει φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν: μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20% και μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%. Βέβαια το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20%) αλλά αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας. Από την άλλη, η διαδικασία του αυτοφώρου θα ενεργοποιείται από το πρώτο ευρώ ληξιπρόθεσμης οφειλής, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, τελών και εισφορών, αλλά ακόμα κι αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση, ή αυτή είναι ανακριβής!

Αναλυτικότερα, οι βασικές διατάξεις του φορονομοσχεδίου περιλαμβάνουν:

– Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου. Το αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι διαρκές για μέχρι 20 μήνες σε περίπτωση πλημμελήματος και 5 χρόνια για κακούργημα. Το Αυτόφωρο ενεργοποιείται για μη καταβολή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

– Αυξάνουν οι κακουργηματικές ποινές (πλην ληξιπρόθεσμων), με κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια, από 10 σήμερα. Αύξηση ποινών και σε περίπτωση πλημμελήματος από μη πληρωμή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Δεν επιβάλλεται ποινή για ληξιπρόθεσμα όταν η οφειλή εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό. Επίσης, δεν ασκείται δίωξη αν το Δημόσιο χρωστάει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο με εκείνο του χρέους για το οποίο διώκεται ο φορολογούμενος.

– Σε περίπτωση δεύτερης ή περαιτέρω υποτροπής, δεν μπορεί να γίνει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Η μετατροπή γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί 3 ευρώ σήμερα, καθώς και ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ.

– Αίρεται το φορολογικό απόρρητο και δημοσιοποιείται μέσω Διαδικτύου λίστα με τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν εξοφλήσει για διάστημα πέραν του ενός έτους. Το απόρρητο όμως ισχύει όταν ο οφειλέτης ρυθμίσει τα χρέη του ή υπάρχει δικαστική απόφαση αναστολής της καταβολής οφειλών.

– Στοιχεία φοροφυγάδων δημοσιοποιούνται ακόμα κι όταν υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως απόκρυψη φορολογητέας ύλης, έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση ή εσφαλμένη καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων (π.χ. ανύπαρκτες αγορές ή έξοδα).

– Καθιέρωση point system για την επιλογή των ελεγχόμενων υποθέσεων, με απάλειψη της αρχικής διάταξης για στοχοποίηση 10 επαγγελματικών ομάδων (γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι κ.ά.). Ο έλεγχος θα γίνεται από το γραφείο βάσει κριτηρίων που θα ορίζονται κεντρικά μέσω του Elenxis.

– Παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών φορολογουμένου με ποσά που του χρωστάει το Δημόσιο.

– Εξόφληση ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πληρωμή του 40% κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και του υπόλοιπου 60% σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 2% αντί 1% αρχικά και ελάχιστο ποσό 300 ευρώ ανά δόση.

– Εξόφληση ΦΠΑ σε δόσεις έπειτα από διοικητική επίλυση διαφοράς ή βάσει οριστικής πράξης, λόγω μη άσκησης προσφυγής.

– Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, που θα δημοσιοποιηθεί τέλη Μαρτίου.

– Θεσπίζεται εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, που θα εποπτεύει, θα συντονίζει και θα καθοδηγεί τις ανακριτικές πράξεις, θα υπάγεται δε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

– Ενισχύεται η διεθνής συνεργασία στην άμεση φορολογία, δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και για τα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό, όχι μόνο με κράτη αλλά και τράπεζες, χρηματιστήρια και άλλες πηγές.

– Αυξάνει στο απαράδεκτα υψηλό ποσοστό του 50% από 25% η προβεβαίωση σε μη διοικητική επίλυση διαφοράς και άσκηση δικαστικής προσφυγής. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο καταλύεται το δικαίωμα του φορολογούμενου να προσφεύγει στα δικαστήρια! Η προβεβαίωση διατηρείται στο 25% για πρόστιμα, καθώς προβλέπεται συμβιβασμός στο 1/3.

– Ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 24 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

– Ενεργοποιείται και πιθανότατα θα ισχύσει από τον Απρίλιο η ανώνυμη και προαιρετική φοροκάρτα καταγραφής των αποδείξεων από αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου. Οι εκδότες των αποδείξεων θα αποστέλλουν τα στοιχεία σε βάση δεδομένων, που θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

– Φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του πληρώνει στην Ελλάδα κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει τη συνήθη κατοικία ή διαμονή του στη χώρα (άνω 183 ημερών ετησίως). Στην Ελλάδα φορολογείται και όποιος αποκτά εδώ εισόδημα, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας ή συνήθους διαμονής του.

– Μειώνεται στο 20% από 24% ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των Α.Ε., ΕΠΕ και μερισμάτων. Στα διανεμόμενα παρακρατείται φόρος 25%, τα μερίσματα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα και με δικαίωμα επιστροφής παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

– Φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον δεν διανέμονται για αναπτυξιακούς λόγους. Οποτε, όμως, διανεμηθούν παρακρατείται ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

-Αυξάνει αναδρομικά από 1/1/2011 από 1,5* σε 2* ο φόρος από πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπά χρηματιστήρια. Μετατίθεται για ένα χρόνο ακόμα, από 1/1/2012, η φορολόγηση της υπεραξίας.

– Παρατείνεται κατά 4 χρόνια, μέχρι 31/12/2014, η έκπτωση επιπλέον 50% από δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας.

– Θεωρείται νεόδμητο και υπάγεται σε ΦΠΑ κατά την αγορά το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής, προς ελάφρυνση των κατασκευαστών.

– Στο ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών επιλύονται φορολογικές διαφορές άνω των 150.000 ευρώ, έπειτα από αίτηση του φορολογουμένου. *

– Αυστηρότερες οι ποινές και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

– Επιλογή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με ποσοτικούς και «ποιοτικούς «στόχους. Στόχος, υποτίθεται, η μεγάλης έκτασης ανανέωση του στελεχικού δυναμικού -χωρίς να αποκλείεται και η επιλογή υπαλλήλων από άλλα υπουργεία ή φορείς, η ανά οκτάμηνο αξιολόγησή τους, ενώ υποχρεούνται σε δήλωση «πόθεν έσχες» και θα υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

– Συστήνεται «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων» στο υπουργείο Οικονομικών, που θα ελέγχει τους υπαλλήλους για διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λπ.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει επ’ ουδενί ως στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη: Από τη μια πλευρά χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις πολυεθνικές και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών, μέσω των αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών, των μισθολογικών περικοπών και της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας.

Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη οικονομική πολιτική ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της, με την προώθηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα κατανέμει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους κατέχοντες.

Πηγή: iskra.gr, 18-2-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις