15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η στρίγγλα τρόικα που έγινε αρνάκι

Πρόσφατα

Του Θανάση Καρτερου

Και ξαφνικά η τρόικα απλώς συμβουλεύει. Δεν εξουσιάζει, δεν ελέγχει, δεν διατάζει, δεν έστειλε πίσω στην Κατσέλη το νομοσχέδιο για το εργασιακό του ιδιωτικού τομέα, δεν ξανάστειλε πίσω τον νόμο επειδή δεν είχαν ληφθεί επαρκώς υπόψη οι υποδείξεις της, δεν πάγωσαν με εντολή της δεκάδες κλαδικές συμβάσεις μέχρι να υπογραφούν επιχειρησιακές, δεν είναι των δικών της αφεντικών το σχέδιο «σωτηρίας» της χώρας, δεν βγήκε μια, δυο, εκατό φορές δημοσίως να απαιτήσει, να υποδείξει και να δώσει εντολές στην κυβέρνηση.

Τώρα η στρίγγλα έγινε αρνάκι. Ποια τρόικα, ρε παιδιά, εμείς κυβερνάμε, διαβεβαιώνουν οι ίδιοι που μέχρι χτες την έδειχναν πίσω από κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Και εξηγούσαν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών βεβαίως και έχουν αποφασιστικό λόγο στα πάντα – δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και μιλούσαν για διαπραγμάτευση και για σκληρή διαπραγμάτευση και για ακόμα πιο σκληρή διαπραγμάτευση μαζί τους. Για να φτάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ομολογεί δημοσίως μείωση της εθνικής κυριαρχίας και να μας καλεί σε θυσίες με στόχο να τη μειώσουμε – τη μείωση, εννοείται.

Ιδού όμως που και εν μέσω κρίσης το ΠΑΣΟΚ παραμένει πάντα ΠΑΣΟΚ. Σταθερή αξία. Με την ίδια άνεση που μιλούσαν για την τρόικα ως ηθικό αυτουργό παντός κακού -τι να κάνουμε, ας όψονται το χρέος και το έλλειμμα…- τώρα θυμήθηκαν ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και κυβερνάται από Έλληνες – με πρώτο τον Παπανδρέου. Ενώ αυτοί οι χούλιγκαν με τα δύσηχα ονόματα (όπως Μαζούχ!) είναι εδώ για να συμβουλεύουν κι όχι για να ανακατεύονται στα εσωτερικά μας. Κι αν νόμισαν ότι είμαστε του χεριού τους, λάθος νόμισαν.

Άπαξ και έπεσε γραμμή μάλιστα ότι αλλάζει -για τις ανάγκες του θεάματος- η γραμμή, απολαμβάνουμε το έξοχο θέαμα να συνωστίζονται οι χτεσινοί συνήγοροι της τρόικας στα εισαγγελικά παράθυρα. Πού σε σφάζει και πού σε πονεί! Από τον Καρχιμάκη μέχρι τον Ραγκούση κι από την Διαμαντοπούλου μέχρι τον Παπανδρέου γεμίσαμε υπερήφανες ελληνικές φωνές. Που δεν αμφισβητούν βέβαια ούτε ένα μέτρο, ή μάλλον ούτε μια «συμβουλή» της τρόικας, αλλά απαιτούν να πάψει να… δίνει συνεντεύξεις. Να «συμβουλεύει» δηλαδή στο παρασκήνιο και να αφήνει τους Έλληνες στους οποίους ανήκει την περίοδο αυτή η Ελλάς να ανακοινώνουν τις αποφάσεις. Όχι, παίζουμε…

Αναδημοσίευση απο ΑΥΓΗ, 17-2-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις