23.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Νέο εργασιακό σόκ

Πρόσφατα

Νέο σοκ για τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις, εμπεριέχει, όπως αναμενόταν, η τέταρτη αναθεώρηση του Μνημονίου από την τρόικα. Σύμφωνα με τους δανειστές, στην περίπτωση που μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρξει πρακτική εφαρµογή του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις, δηλαδή δεν προχωρήσει άμεση μείωση μισθών (κατά 15% σε μέσο όρο), τότε θα υπάρξει νέα ρύθμιση. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υλοποιηθεί η επιθυμία της Κοµισιόν για εφαρµογή ατοµικών συµβάσεων εντός της επιχείρησης, ελεύθερων τελείως από κάθε δέσµευση, συλλογική, κλαδική ή επιχειρησιακή! Επιπρόσθετα, η τρόικα επέβαλε νέα διεύρυνση της ευελιξίας, επαναφέροντας, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τη δυνατότητα εβδομαδιαίας απασχόλησης 65 ή ακόμα και 72 ωρών σε εξαήμερη βάση, αλλά και τη δυνατότητα συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ακόμα και μιας μέρας!

Αφαιρέθηκε η δυνατότητα επέκτασης!

Αναλυτικά, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις της τρόικας:

* Οι κλαδικές συμβάσεις, ακόμα και αυτές που έχουν υπογραφεί το τελευταίο εξάμηνο, δεν θα επεκτείνονται. Η τρόικα ουσιαστικά αφαιρεί τη δυνατότητα της υπουργού Εργασίας να επεκτείνει 42 κλαδικές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Οι εργαζόμενοι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 20 – 30 άτομα) είναι τα θύματα αυτής της απόφασης, καθώς οι κλαδικές συμβάσεις αποτελούσαν το πρώτο και το τελευταίο αποκούμπι νομοθετικής προστασίας τους. Με δεδομένη τη μη δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επιχείρησης, οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων γίνονται το εύκολο θύμα των εργοδοτών, που πιέζουν, υπό την απειλή της απόλυσης, για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες προβλέπουν περικοπές μισθών μέχρι και 40%. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των συμβάσεων καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν σε συµβιβασµό, σύμφωνα με τον οποίο, η υπουργός Εργασίας θα απόσχει του δικαιώµατός της να επεκτείνει τη συλλογική σύµβαση εκεί όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή, ενώ θα καταστήσει τη γνωµοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας συµβουλευτική απλώς. Εάν, όµως, αυτή η πολιτική δέσµευση της ελληνικής πλευράς δεν τηρηθεί, τότε η τρόικα θα ζητήσει ευθέως την αλλαγή της νοµοθεσίας. Σε αυτό το κλίμα η υπουργός Εργασίας τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι “χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις μείωση μισθών για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας”!

Και 65ωρο…

Σε αυτά που συμφωνήθηκαν μεταξύ τρόικας και υπουργείου Εργασίας ακόμα περιλαμβάνονται:

* Η άρση κάθε αντικινήτρου για υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ακόμα και μιας ημέρας (ή και μερικών ωρών). Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα υπογραφής ημερησίων συμβάσεων υπάρχει και σήμερα, αλλά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα και αφορά συμβάσεις σε ευρύτερους Οργανισμούς του Δημοσίου (ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ).

* Αίρονται όλα τα “αντικίνητρα” προκειμένου να “σπάνε” χωρίς συνέπειες (αποζημιώσεις, προσφυγές) με πρωτοβουλία των εργοδοτών συμβάσεις (π.χ. 8μηνες) που σήμερα έχουν μια στοιχειώδη κατοχύρωση για τους εργαζόμενους.

* “Ξεχειλώνει” η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς μπορεί να επεκταθεί από τις 38 εβδομάδες, που είναι σήμερα το ανώτατο όριο, σε 52 εβδομάδες, επιβάλλοντας ουσιαστικά μέχρι και 65 ώρες εργασία την εβδομάδα για τους εργαζόμενους με 6ήμερη απασχόληση! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του υπουργείου, συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο πώς θα “βελτιωθούν” οι ρυθμίσεις που αφορούν “στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου”, κάτι που προβλέπεται “στο πλαίσιο των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου”!

Δημόσιο: Νέα μείωση μισθών και συντάξεων

Στον δημόσιο τομέα, μετά την περικοπή 13ου και 14ου μισθού, αλλά και το “πάγωμα” στους μισθούς την τελευταία διετία που έχει οδηγήσει σε απώλειες εισοδήματος της τάξης του 25%, οι δημόσιοι υπαλληλοι απειλούνται με νέες περικοπές στους μισθούς μέσω του νέου μισθολογίου, το οποίο φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την αύξηση των ωρών εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης επιμένει ότι νέο μισθολόγιο είναι εκτός των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ότι οι περικοπές στους μισθούς δεν θα είναι οριζόντιες, ενώ θα επωφεληθούν έστω και κατά 10% οι χαμηλόμισθοι, το μειωμένο κονδύλι κατά 2,9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τους μισθούς. Επιπροσθέτως, με μείωση που μπορεί να φθάσει και το 50% απειλούνται οι επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το υπουργείο διαμήνυσε ότι ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να καλύψει τα ελλείμματα του ΤΕΑΔΥ, που φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ, και μελετά λύση μέσω δανεισμού από το Ταμείο Πρόνοιας και έκδοσης ομολόγου. Ταυτόχρονα η αποχώρηση τουλάχιστον 200.000 εν ενεργεία υπαλλήλων μεταξύ 2009 – 2013 σε συνδυασμό με δρακόντεια μέτρα μείωσης των προσλήψεων θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα ταμεία, που μόνο για την καταβολή του εφάπαξ αναζητούν σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ.

Δημοσίευθηκε στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 13-2-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις