15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Μεταμεσονύκτιες γαργάρες

Πρόσφατα

ΚΟΡΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο επικοινωνιακός ντόρος κατά της τρόικας που προκάλεσε η κυβέρνηση το προηγούμενο τριήμερο κρύβει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων σε πολλά επίπεδα, για το επόμενο τετράμηνο, που θα κληθεί να ανακοινώσει και παράλληλα φανερώνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αφού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι αντιδράσεις για «υποτελή στάση» απέναντι στους κατά τον Θ. Πάγκαλο «φούφουτους» είναι πλέον εμφανής.

 

Επίσης αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο για τους χειρισμούς του αλλά και για το ότι «κρύβει» από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση συζητήσεις και συμφωνίες που κάνει με την τρόικα. Υπουργοί μάς έλεγαν χθες το βραδυ ότι «δεν μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να κρατάει για τον εαυτό του τέτοιες συμφωνίες και να μην ενημερώνει όλους τους υπουργούς», ισχυριζόμενοι ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν για τα 50 δισ. και το έμαθαν από τους τροϊκανούς… Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τη συμφωνία εκτός του υπουργού Οικονομικών τη γνώριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -τουλάχιστον. Εξαλλου το σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο, μετά τις δηλώσεις της τρόικας, αυτό αποδεικνύει.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σήκωσε τους τόνους επειδή η τρόικα της αφαίρεσε τη δυνατότητα να ανακοινώσει αυτή τις συμφωνημένες αποφάσεις για την αξιοποίηση 50 δισ. της ακίνητης περιουσίας και επειδή με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι εκπρόσωποι της στη συνέντευξη Τύπου δικαίωσαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δική της βούληση αλλά κάνει ό,τι της λέει η τρόικα. Το αποδεικνύει και η ίδια η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η κυβέρνηση», είπε. Επίσης, άλλος υπουργός, μένοντας μόνο στο ύφος των τροϊκανών και όχι στην ουσία, μας είπε χθες: «Ηταν απερίγραπτο το ύφος τους κι αυτά που είπαν. Η αλαζονεία τους ήταν πρωτοφανής, γι’ αυτό αντέδρασε ο πρωθυπουργός».

Ξύπνησε αργά

Η κυβέρνηση άρχισε να ξυπνάει όταν μετά τις εννιά το βράδυ κι ενώ η συνέντευξη των τροϊκανών είχε τελειώσει από τις 4 το απόγευμα, υπουργοί, βλέποντας τη διάσταση που παίρνουν στον Τύπο αυτά που είπαν οι τροϊκανοί, άρχισαν να τηλεφωνούν στο μέγαρο Μαξίμου και να ζητούν παρέμβαση. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, λίγο μετά τις εννιά σε ομιλία του στη Βέροια, είπε ότι είναι απαράδεκτη η στάση τους και ο λαός δεν τους έδωσε καμία εντολή να δίνουν μαθήματα. Ωστόσο, επισήμως η κυβέρνηση αντέδρασε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφού τότε πήρε το ΟΚ από τον πρωθυπουργό. Μεγάλη η καθυστέρηση, την οποία κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν στη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο πρωθυπουργός, αφού θα έπρεπε να αποδοκιμάσει ο ίδιος την τρόικα. Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ήταν απαράδεκτη και δεν τους ζήτησε κανένας να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

«Εχουμε ανάγκη, αλλά υπάρχουν και όρια, τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν και εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Αυτή ακριβώς η τελευταία φράση -«εντολές παίρνουμε μόνο από το λαό»- αναζωπύρωσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο. Σενάρια που ενισχύονται επίσης από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει εν μέσω αντιδράσεων:

1Να περάσει από τη Βουλή τον Μάιο το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ, που σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας. Στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. σε κάτω από 3 δισ.

2 Να λύσει το θέμα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

3Να προσαρμόσει στις ελληνικές ανάγκες το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ε.Ε. και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν είναι στις σκέψεις του Γ. Παπανδρέου οι πρόωρες εκλογές και υποστηρίζουν πως ο στενός κύκλος υπουργών και συνεργατών του έχει ταχθεί κατά των εκλογών. Για να πάει το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές δεν αρκεί μόνο η νίκη, αλλά θα πρέπει, όπως μας έλεγε χθες υπουργός, να έχουν εξασφαλιστεί άλλες δύο προϋποθέσεις:

* Να έχει και άνετη αυτοδυναμία.

**Να μη δυναμώσει ο Α. Σαμαράς.

Αν ένα από αυτά δεν επιτευχθεί, τότε από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα βγει χαμένο και τίποτα δεν του εξασφαλίζει παράταση θητείας.

Στρος-Καν και Ολι Ρεν

Τη δυσαρέσκειά του για «την απαράδεκτη συμπεριφορά» των τριών εκπροσώπων της τρόικας ο πρωθυπουργός τη μετέφερε και στον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν (του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Στρος-Καν), αλλά και στον επίτροπο για την Οικονομία, Ολι Ρεν. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, και οι δύο εξέφρασαν την κατανόησή τους και το σεβασμό τους προς την ελληνική κυβέρνηση και το λαό.

Το Σαββατοκύριακο μίλησαν κατά των εκπροσώπων της τρόικας μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Οξύτατη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου εξέδωσε η «Αριστερή Πρωτοβουλία – ΠΑΣΟΚ». Μίλησε για λεονταρισμούς της κυβέρνησης, για λεκτικά χάδια του κ. Πεταλωτή και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα». Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει καθαρά τι ακριβώς υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Κυρίως όμως κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλογιστεί τις ευθύνες του γιατί εμπιστεύεται ένα οικονομικό επιτελείο «πλήρως υποταγμένο στις διαταγές των υπερατλαντικών αφεντικών του».**

!Την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Κλίντον εξέφρασε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη της χώρας της. Συζήτησαν ακόμα και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 14-2-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις