Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι πραγματοποιούν νέες στάσεις εργασίας και μηχανοκίνητη πορεία την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, σήμερα ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, ενώ χωρίς τρόλεϊ και τραμ θα μείνει η Αθήνα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και χωρίς αστικά λεωφορεία από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11.30 το πρωί και μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Υποδομών, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με στόχο να συναντηθούν με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα.
Χθες οι εργαζόμενοι στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ παραχώρησαν κοινή συνέντευξή Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισαν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Οπως επεσήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, το σχέδιο της κυβέρνησης «όχι απλώς δεν αποτελεί σχέδιο εξυγίανσης, αλλά απαξιώνει τις συγκοινωνίες, διευκολύνει την είσοδο ιδιωτών και οδηγεί στην καταστροφή τους εργαζομένους μέσω των μετατάξεων. Προωθεί αυξημένες τιμές εισιτηρίων, μειώνει περαιτέρω τους μισθούς και αποδεσμεύει σταδιακά το κράτος από τη χρηματοδότηση των αστικών συγκοινωνιών με στόχο νέες αυξήσεις στα εισιτήρια», τόνισε.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κίνημα «Δεν πληρώνω», τονίζοντας ότι αυτό «προέρχεται από τη δίκαιη βάση της ανάκλησης των πρόσφατων αυξήσεων και της επανόδου της προηγούμενης τιμής στα εισιτήρια». Σημείωσαν, ωστόσο, την αντίθεσή τους με τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές σε σταθμούς και ακυρωτικά μηχανήματα.
Οι εργαζόμενοι, άλλωστε, απέδωσαν μεγάλο μέρος της οικονομικής αιμορραγίας του ΟΑΣΑ στην εισιτηριοδιαφυγή, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, μόνο για το 2009 έφτασε τα 57,8 εκατ. ευρώ, ενώ επέρριψαν ευθύνες στις διοικήσεις των φορέων, οι οποίες δεν έχουν λάβει μέτρα εναντίον της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων.
Βάσει των στοιχείων, ο αριθμός των πλαστών εισιτηρίων εκτοξεύτηκε από τα 1.787.623 τεμάχια το 2008 σε 2.463.190 τεμάχια το 2009, για να διπλασιαστεί στα 5.022.037 τεμάχια πέρυσι.
Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει μέγιστη κρατική επιχορήγηση 40%, θα εκτινάξει τα κόμιστρα προκαλώντας μείωση του μεταφορικού έργου και ανοίγοντας παράθυρο για ιδιώτες. Τόνισαν, μάλιστα, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η επιδότηση είναι πολύ υψηλότερη και κυμαίνεται από 55% έως και 72%, ενώ κατήγγειλαν ότι το Δημόσιο κατέβαλε όλο το ύψος της μόνο το 2002 και το 2003, χρονιές που σημειώθηκε πλεόνασμα στις συγκοινωνιακές εταιρείες και ότι μόνο τα χρέη των υπουργείων στις εταιρείες ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Αναδημοσίευση απο ΕΘΝΟΣ, 11-2-2011