16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας

Πρόσφατα

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών του ΙΚΑ έπειτα και από την χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την κατάληψη του αμφιθεάτρου στο υπουργείο Υγείας και σήμερα θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, έπειτα και από την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την υγεία.

Οι γιατροί αν και εμφανίσθηκαν αρνητικοί στην πρόταση του υπουργού Υγείας για διάλογο, υποστηρίζοντας ότι αυτός δεν γίνεται εκ των υστέρων, διαφαίνεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διαλόγου για ζητήματα όπως τη συγχώνευση των νοσοκομείων ή το θέμα των αμοιβών.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα και ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι “ο νόμος θα εφαρμοστεί σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα”, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενωμένη, ενώ στη Βουλή υπήρξε αντιπαράθεση, αλλά όχι πόλωση.

«Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι γίνεται κάτι καλό γι’ αυτούς. Δεν περνάει από το μυαλό μας να μην οργανώσουμε σωστά αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία», είπε ο υπουργός.

“Εχουμε την πίεση των απλών πολιτών που εκδηλώνεται μαζικά τις τελευταίες ημέρες, που μας λένε να προχωρήσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε.

Μέρα με την ημέρα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετείται καλύτερα”, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος τόνισε ότι “κλείνει ο πρώτος κύκλος και ανοίγει ένας δεύτερος”, αυτός της εφαρμογής του νόμου για την Υγεία, που σημαίνει την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κουτρουμάνης, μεγάλος αριθμός γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ έχουν δεχθεί στα ιατρεία τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ηδη, σύμφωνα με τον ίδιο, το 42,4% από τους 565 γιατρούς του ΟΑΕΕ, απάντησαν ότι τους επισκέφθηκαν στο ιατρείο τους ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Ο Γ. Κουτρουμάνης ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εφαρμογή του νόμου. Οσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Υγείας είπε ότι “δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη”.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ και τον τρόπο της αμοιβής τους με το νέο καθεστώς, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, υπογράμμισε όμως ότι οι εργαζόμενοι στον νέο φορέα θα μεταφερθούν με τη σχέση εργασίας που έχουν σήμερα. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και σημείωσε ότι ” μέχρι το Μάρτιο, θα τα δούμε όλα”, ώστε τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί

Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 11 Φεβρουαρίου 2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις