20.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υγεία

Πρόσφατα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι γιατροί.

Έως την Παρασκευή απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ.

Εν μέσω πυρών, από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την Υγεία. Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.

Ωστόσο, οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για αποδεκτές αντιδράσεις, αλλά και απαράδεκτη κατάσταση ενός πολιτικού συστήματος που θέλει και δεν μπορεί για το φόβο του πολιτικού κόστους. “Ρωτήσαμε τον πολίτη που στέκεται στην ουρά από τις 4 τα ξημερώματα; Ρωτάμε μόνο τους γιατρούς γιατί και η Βουλή είναι Βουλή συντεχνιών και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε”, τόνισε ο υπουργός.

Καταψηφίζει η αντιπολίτευση

Αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία τοποθετήθηκαν στη Βουλή τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. “Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

Έκανε λόγο για “τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου” και απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε πως “κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους”.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το “πλέον αντιδραστικό” της Μεταπολίτευσης. “Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του”, είπε.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι “δαιδαλώδες” και δεν θα είναι είναι αποτελεσματικό.

“Εργασιακή κόλαση” για τους γιατρούς είδε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».

Εν τω μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, “γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει εντελώς αναποτελεσματικά το πάγιο αίτημα και όραμά μας για τη σύσταση, επιτέλους, Ενιαίου Φορέα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί.

Ανοιχτά σήμερα τα φαρμακεία

Προς εκτόνωση οδηγείται η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας καθώς οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την υγεία, φαίνεται να ικανοποιούν τους φαρμακοποιούς όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το θέμα των συστεγάσεων των φαρμακείων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Τα φαρμακεία σήμερα θα είναι ανοικτά.

Αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10-2-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις