15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ψήφισαν μαζικά απεργία οι καθηγητές

Πρόσφατα

Με μεγάλη πλειοψηφία, οι καθηγητές ψήφισαν απεργία. Απεργία ενάντια στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κυβέρνηση και τρόικα στο δημόσιο σχολείο και στον εκπαιδευτικό. Στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, η πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου συγκέντρωσε την αποδοχή 57 ΕΛΜΕ. Μόλις 18 ΕΛΜΕ καταψήφισαν την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.

Στο μεταξύ το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που διαλύει και εμπορευματοποιεί τη δημόσια υγεία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11-2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 5 μ.μ. για τον πρωινό και απογευματινό κύκλο αντίστοιχα).

Την επόμενη ημέρα οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν νέα τρίωρη στάση εργασίας, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στην επιχείρηση συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων σε αστικά κέντρα και περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας για να μην σβήσουν από τον χάρτη της εκπαίδευσης εκατοντάδες σχολεία, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διοργανώνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στους εκλεγμένους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες. Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών καλεί τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να μην συναινέσουν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων, ερημώνοντας γειτονιές και πόλεις από τα σχολεία τους.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν ξεκινήσει και οι κινητοποιήσεις μαθητών κατά του κλεισίματος του σχολείου τους. Χθες, οι μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου της Εστίας Ν. Σμύρνης μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και καθηγητές τους, διαδήλωσαν ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση του σχολείου τους. Οι μαθητές κατευθύνθηκαν με πορεία στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθηνών και στο δημαρχείο, ενώ απέκλεισαν και την Ελ. Βενιζέλου για μισή ώρα. Ξεχώρισαν συνθήματα όπως: “Ψωμί, Παιδεία, δεν κλείνει η Εστία!” και “Λεφτά για την Παιδεία, μην κλείνετε σχολεία”!

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους που δοκιμάζονται από τις περικοπές και την ακρίβεια. Οι καθηγητές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευση των προέδρων των τοπικών τους ενώσεων, θα προχωρήσουν στη συγκρότηση και ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης για τη στήριξη των μαθητών, με οργάνωση μαθημάτων πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε εθελοντική βάση. Επίσης, αποφάσισαν να συμβάλουν ενεργά στα κινήματα που αναπτύσσονται ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια.

Στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματος, θα διοργανωθεί ενημερωτική καμπάνια με θέμα τις επιπτώσεις των μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Αυτή θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τις περικοπές προϋπολογισμού, τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή λειτουργία του δημόσιου σχολείου (δαπάνες σχολικών επιτροπών, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, ελάχιστοι διορισμοί, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κ.λπ.). Επίσης θα υπάρξει ενημέρωση για τις αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας τον αντιεκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το αγωνιστικό σχέδιο, αμέσως μετά τη 48ωρη απεργία θα πραγματοποιηθούν νέες Γενικές Συνελεύσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τελική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 4 Μαρτίου.

Αναδημοσίευση απο την ΑΥΓΗ, 8-2-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις