Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή η τρόικα θα περάσει από «ανάκριση» τους επικεφαλής επτά υπουργείων. Οι Π. Τόμσεν, Σ. Ντερούζ και Κ. Μαζούχ θα εξετάσουν αναλυτικά την υλοποίηση των όρων του Μνημονίου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το πακέτο του 2012-2014. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αλλαγές στο φορολογικό και για τον έλεγχο της τρόικας.
Του Γιώργου Γάτου
«Αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν εμπόδια και δεν υπογραφούν συμφωνίες για να γίνουν μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις, ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αλλάξει».
Το τελεσίγραφο αυτό παραδίδουν σήμερα στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη οι επικεφαλής της τρόικας θεωρώντας ότι το μέτρο, αν και θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, δεν έχει έως και σήμερα κανένα πρακτικό «αντίκρισμα» για τις επιχειρήσεις, δηλ. για τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», την αλλαγή του νόμου Κατσέλη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζήτησε το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας σε τουλάχιστον δύο «μυστικές» συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα (η τελευταία την Παρασκευή το βράδυ) με τα στελέχη του υπουργείου. Στις συναντήσεις αυτές η ελληνική πλευρά ζήτησε πίστωση χρόνου εκτιμώντας ότι το μέτρο (που καλούνται να αξιοποιήσουν οι κοινωνικοί εταίροι) θα… αποδώσει. Στη διαπραγμάτευση που έγινε, το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων συμφώνησε να δώσει αυτή την πίστωση του χρόνου, όμως, κατέστησε σαφές ότι «αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, ο νόμος θα αναθεωρηθεί».
Δύο εμπόδια
Τα εμπόδια που, σύμφωνα με το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν είναι αφενός ο προβλεπόμενος στο νόμο Κατσέλη κοινωνικός έλεγχος των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων («περνούν», για γνωμοδότηση, από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη των συμβάσεων εργασίας που απλώς κατατίθενται στο υπουργείο και στο ΣΕΠΕ) και αφετέρου η «ενεργή» εμπλοκή στην όλη διαδικασία -και ειδικά στις επιχειρήσεις στις οποίες δεν λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο- των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων οι οποίες είναι αντίθετες και «μπλοκάρουν» τις μειώσεις μισθών.
Ευελιξία
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας πιέζουν, ακόμη, να διευρυνθεί η χρήση όχι μόνο των «ευέλικτων» συμβάσεων εργασίας (ακόμη και χωρίς αποζημίωση για τις προσωρινές συμβάσεις που ζητούν να έχουν διάρκεια άνω των 18 μηνών) αλλά και των «ευέλικτων» ωραρίων έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά το κόστος για τις πληρωμές μισθών και υπερωριών. Στο τραπέζι έχει τεθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέμα άμεσης αλλαγής του νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ελαστικό 10ωρο που προβλέπεται να παρέχεται για ένα 4μηνο με αυξομείωση του χρόνου απασχόλησης, ανάλογα με τις ανάγκες, από τον εργαζόμενο, να επεκταθεί στον 1 χρόνο.
Την ανοχή της τρόικας φαίνεται, τέλος, ότι εξασφαλίζει η ηγεσία του υπουργείου για την «υπό όρους» (κι όχι «αυτόματη», όπως γινόταν έως σήμερα) επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας στα μη μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οσες συμβάσεις προβλέπουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα επεκτείνονται…
Ατομικές συμφωνίες
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «απάντησε» στην τρόικα ότι μειώσεις μισθών έχουν γίνει, ήδη, με ατομικές συμφωνίες. Πρόκειται για ένα «εργαλείο» που, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αρχίζει να συγκεντρώνει το υπουργείο, φαίνεται ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις αποφεύγοντας, έτσι, και το «θόρυβο» τον οποίο προκαλεί η σύναψη των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», την έκταση που έχει λάβει η μείωση των μισθών μέσω ατομικών συμφωνιών θα επιχειρήσει να καταγράψει το υπουργείο μέσω του ΣΕΠΕ αλλά και του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης, υπό τη νέα διοίκησή του (μετά την αποχώρηση του Γ. Ρωμανιά).
Επικουρικές
Σε αντίθεση με τα εργασιακά, η ηγεσία του υπουργείου και η τρόικα στις συναντήσεις που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης και η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, «κλείδωσαν» το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις:
* Στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ από την 1/1/2012 με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που ξεκινούν στα μέσα Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.
* Στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών (θα παραμείνει το 10% του εργατικού δυναμικού αφήνοντας «εκτός λίστας» πάνω από 250.000, όσοι δεν θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα).
* Στις αναπηρικές συντάξεις (ο αριθμός τους θα μειωθεί στο 8,5% από 14,5% σήμερα).
Στις δαπάνες υγείας με την επέκταση της ηλεκρονικής συνταγογράφησης και τις νέες – ενιαίες – παροχές σε είδος που θα έχουν οι ασφαλισμένοι από τον ερχόμενο Ιούνιο (με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών και Παροχών Υγείας).
Η ηγεσία του υπουργείου εξήγησε, τέλος, την πρόβλεψη του νέου ασφαλιστικού νόμου για την «αυτόματη» αύξηση, πάνω από τα 65, του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (η διάταξη θα ενεργοποιηθεί το 2021 στην καλύτερη περίπτωση και νωρίτερα εφόσον δεν συγκρατηθούν, εντός του στόχου, τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού).
Εφαρμογή δεκαώρου
Πίεση για την εφαρμογή του ελαστικού 10ώρου (αντί της πληρωμής υπερωριών) σε ετήσια και όχι σε 4μηνη βάση, όπως προβλέπει ο νόμος.
Χωρίς αντίκρισμα
Οι επικεφαλής της τρόικας θεωρούν ότι το μέτρο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αν και θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, δεν έχει έως και σήμερα κανένα πρακτικό «αντίκρισμα» για τις επιχειρήσεις.
Ατομικές συμφωνίες
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «απάντησε» στην τρόικα ότι μειώσεις μισθών έχουν γίνει, ήδη, με ατομικές συμφωνίες.
Αναδημοσίευση απο ΗΜΕΡΗΣΙΑ online, 7-2-2011