Να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού για την κατασκευή του Εμπορευματικού Σταθμού στο Θριάσιο Πεδίο ζητά η κινεζική Cosco. Όπως προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση σε επιστολή της, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα συμμετάσχει στο σχετικό διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, η Cosco θέτει τέσσερις όρους, από τους οποίους οι δύο εµφανίζουν µεγάλες δυσκολίες προκειµένου να ικανοποιηθούν από την ελληνική πλευρά καθώς συγκρούονται με το Κοινοτικό δίκαιο. Επιπλέον, ο χρόνος πιέζει, καθώς η πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου.
Ο πρώτος όρος είναι να έχει η Cosco τη δυνατότητα ελαφράς µεταποίησης µέρους των προϊόντων που θα εισάγονται και θα διακινούνται µέσω του Εµπορευµατικού Κέντρου του Θριάσιου προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αίτημα το οποίο, όμως, είναι ασύµβατο µε το Κοινοτικό δίκαιο.
Το δεύτερο αίτηµα αφορά τη δηµιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εµπορίου στους χώρους του Κέντρου. Και αυτό το αίτηµα, όµως, δεν είναι συµβατό µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία. Τα επόμενα δυο αιτήματα θεωρούνται συζητήσιμα από την ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου στο οποίο θα εκτίθενται µια σειρά από τα διακινούµενα προϊόντα και η μετατόπιση της κατασκευής του τερµατικού σταθµού κατά πέντε χρόνια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν πρόκειται για τα πρώτα αιτήματα και προϋποθέσεις που έχει θέσει η κινεζική εταιρεία για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του έργου στο Θριάσιο. Η Cosco έχει μέχρι τώρα εκφράσει άλλα δώδεκα αιτήματα, τα οποία και έχουν ικανοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η οποία και προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της εταιρείας, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη ανάληψη από αυτήν της εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Σταθμού θα αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη βιωσιμότητά του.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Νέων, η μη ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που αποθαρρύνει την Cosco από την ανάληψη του έργου. Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει ενοχληθεί από την πολύμηνη εκκρεμότητα της επιστροφής ΦΠΑ για τα έργα που κατασκεύασε στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, από τα 20 εκατ. ευρώ που το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να επιστρέψει στην Cosco, μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί μόλις τα 9,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, η παγκόσμια οικονομική κρίση προβάλλεται ως ένα ακόμη λόγος για τον οποίο η Cosco διστάζει να αναλάβει την κατασκευή του έργου.
Πηγή: tvxs.gr