Τη μερική ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών ζήτησε χθες η τρόικα, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οικονομικών τους. Αν και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναγνώρισαν ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότειναν στα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, Υποδομών και Οικονομικών, να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες.
Οι πιέσεις που δέχθηκε το υπουργείο Υποδομών αφορούν ακόμη και την εμπλοκή ιδιωτών σε επίπεδο παροχής συγκοινωνιακού έργου, καθώς τα μέλη της τρόικας έκαναν εκτενή αναφορά στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των φορέων. Χθες ενημερώθηκαν τα μέλη του κλιμακίου, κατά την «επίσκεψή» τους στο υπουργείο Υποδομών, για το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ αλλά και για την πορεία υλοποίησης της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, και στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη από την ελληνική πλευρά ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν «καλά διαβασμένοι». Από τις δύο αυτές παρεμβάσεις, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά φέτος εξοικονόμηση της τάξης των 500-550 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και για τα οικονομικά μεγέθη που αναμένεται ότι θα παρουσιάζουν στο μέλλον οι οργανισμοί, μέλη της τρόικας τάχθηκαν υπέρ ενός πιο απελευθερωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αφησαν ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για την παροχή συγκοινωνιακού έργου, ώστε να εισέλθουν στους φορείς με κάποια μορφή και ιδιώτες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εμμένει στη θέση της σημειώνοντας ότι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών αποτελεί πολιτική επιλογή και διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιώτη στις εν λόγω εταιρείες. Ο περιορισμός της κρατικής επιδότησης στο 40% και οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων απασχόλησαν επίσης τα μέλη του κλιμακίου, τα οποία εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφιβολίες για το εάν επαρκούν τα μέτρα αυτά για την επίτευξη των οικονομικών στόχων των συγκοινωνιακών οργανισμών.
Σήμερα, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθ. Δρέττα θα παρουσιάσει στα στελέχη της τρόικας την πορεία των εσόδων και των δαπανών των Ταμείων καθώς και την πορεία εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, οι προϋπολογισμοί των Ταμείων, οι δαπάνες υγείας, οι επικουρικές συντάξεις αλλά και η εξέλιξη του νέου εργασιακού -με τη θέσπιση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας- είναι ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν προς εξέταση στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το βάρος των εργασιακών, στη συνάντηση με την τρόικα, θα αναλάβει σήμερα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μιχ. Χάλαρης. Κρίσιμες οι δύο συναντήσεις που θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη, με θέματα τις δαπάνες υγείας των Ταμείων και την πορεία των αναλογιστικών μελετών για τις επικουρικές συντάξεις. Πάντως, χθες η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποίησε ότι η φαρμακευτική δαπάνη τον μήνα Δεκέμβριο 2010 μειώθηκε στο ποσό των 132.219.144 ευρώ από 192.842.983 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη τον μήνα Δεκέμβριο 2009, δηλαδή μειώθηκε κατά 31, 5% ή κατά 60.653.839 ευρώ.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε χθες συνάντηση και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Ηλ. Πλασκοβίτη. Πρώτος στόχος της τρόικας είναι να ελέγξει το κλείσιμο του περυσινού προϋπολογισμού.
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 28 Ιανουαρίου 2011