20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

”Εμφραγμα” στην Υγεία προκαλεί το πολυνομοσχέδιο Λοβέρδου

Πρόσφατα

“Έμφραγμα” στην υγειονομική περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών αναμένεται να προκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα, καθώς, μετά τα κλειστά φαρμακεία, “λουκέτο” βάζουν από την Τρίτη τα πολυϊατρεία και οι άλλες υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Μετά από τους φαρμακοποιούς, το πολυνομοσχέδιο – “σκούπα” του υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητείται ήδη στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, βγάζει τώρα στους δρόμους και τους γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς του λεκανοπεδίου, τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς και τους εργαστηριακούς συναδέλφους τους.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν δύο πανελλαδικές σαρανταοχτάωρες απεργίες από την ερχόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Φεβρουαρίου για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μιχ. Βλασταράκος, οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν “να αποσυρθεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο και, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, να θεσμοθετηθεί ενιαία πρωτοβάθμια περίθαλψη με ελεύθερη επιλογή γιατρού, με συμβάσεις των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, με προσωπικούς γιατρούς και αστικά Κέντρα Υγείας, με νοσοκομεία που θα ασχολούνται με δευτεροβάθμια – τροτοβάθμια και όχι με πρωτοβάθμια περίθαλψη και με παροχές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλος ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί του λεκανοπεδίου θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι, εάν ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο παραβιάζει, όπως σημείωσε ο Στ. Τσούκαλος, την κλαδική συμφωνία εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ), οι νοσοκομειακοί γιατροί θα επανέλθουν στο ωράριο το οποίο ορίζει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τα δύο προεδρικά διατάγματα, δηλαδή θα εκτελούν 4 – 5 εφημερίες τον μήνα οι ειδικευμένοι γιατροί και 6 οι ειδικευόμενοι, με αποτέλεσμα οι κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ να μένουν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς από τα μισά κάθε μήνα.

Στις κινητοποιήσεις των γιατρών κατά του πολυνομοσχεδίου – “σκούπα” του υπουργείου Υγείας μπαίνουν και οι γιατροί των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, αλλά και οι εργαστηριακοί γιατροί. Ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) Λεων. Αναγνώστου ανακοίνωσε χθες στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας θα προσφύγουν με μηνυτήριες αναφορές και αγωγές κατά των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία οφείλουν συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για χρονικά διαστήματα από 6 έως 24 μήνες, ενώ ο πρόεδρος της Πανελληνίας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων – Κυταρρολόγων – Παθολογοανατόμων Αργ. Πλακιώτης προανήγγειλε προσφυγή στην Κομισιόν για ανάλογες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα μέλη της Ένωσης.

Τις κινητοποιήσεις των γιατρών καλύπτουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας (ΙΣΑ) και Πειραιά (ΙΣΠ), οι οποίοι διοργανώνουν την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στις 10 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις κινητοποιήσεις, τις διαμαρτυρίες και το αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας συμπράττουν επίσης η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, η Επαγγελματική Ένωση Ακτινολόγων – Απεικονιστών Ελλάδας, η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων ΕΛ.ΕΠ., η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Καρδιολόγων ΣΕΙΙΝΑΠ.

Διαβεβαιώσεις Σπυρόπουλου

Πάντως, σε γραπτό μήνυμά του προς τους γιατρούς του ΙΚΑ, ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβ. Σπυρόπουλος διαβεβαιώνει ότι η ένταξη των μονάδων Υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, την οποία προβλέπει το πολυνομοσχέδιο Λοβέρδου, δεν θα θίξει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των γιατρών.

Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί

Στο άλλο θερμό “μέτωπο” της Υγείας, κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου – “σκούπα” του υπουργείου Υγείας, οι οποίες προωθούν την πλήρη απελευθέρωση με πληθυσμιακά όρια για το επάγγελμά τους.

Τα εφημερεύοντα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) συνεχίζουν επίσης την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΤΣΑΥ, το ΤΑΣ, καθώς και των ταμείων του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ, ενώ το ίδιο μέτρο θα εφαρμόσουν από την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου τα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) εις βάρος του ΟΠΑΔ, του ΤΣΑΥ, του ΤΑΣ, καθώς και των ταμείων των δικηγόρων και του ΗΣΑΠ.

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα στη 1 μ.μ. το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και στις 5 μ.μ. η γενική συνέλευση των μελών του ΦΣΑ.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θοδ. Αμπατζόγλου αναφέρει: “Τα πρώτα αποτελέσματα του αγώνα μας άρχισαν να διαφαίνονται. Πρέπει, όμως, τα λόγια να αποτυπωθούν και στο νομοσχέδιο και, κυρίως, να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τη μείωση της αναλογίας των πληθυσμιακών, το άνοιγμα φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα χιλιάδων νέων φαρμακείων, την εξοντωτική λειτουργία Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο (75 ώρες την εβδομάδα) και την έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημεία για τα οποία ο υπουργός φάνηκε να επιμένει. Οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία δικαιούνται μια σωστή φαρμακευτική περίθαλψη, που σίγουρα δεν μπορούν να τη δώσουν χιλιάδες μικρά εξαθλιωμένα φαρμακεία. Ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση”.

Επίσης, ο ΦΣΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: “Ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου μας, με τη σημερινή μορφή. Για τα υπόλοιπα θέματα, όπως το απάνθρωπο και εξοντωτικό ωράριο, καθώς και οι εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου ζητείται όλο ουσιαστικά το ποσό να εισπραχθεί από τα φαρμακεία, ενώ η βιομηχανία, ουσιαστικά, μέσω της ασάφειας των διατυπώσεων, και πάλι δε θα πληρώσει, όπως συνέβη από το 2006 μέχρι σήμερα, οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες. Ως εκ τούτου, οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών της Αττικής θα συνεχιστούν”.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ στις 28 Ιανουαρίου 2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις